Pitch de podcast: spannende true crime in De Volksjury
©

Pitch de podcast: spannende true crime in De Volksjury

Door Lauren Moens
Leestijd: 3 min

Marie Claire gaf jullie al verschillende tips over wat je kan doen in tijden van lockdown. Van home work-outs en opmerkelijke documentaires tot een nieuwe taal leren en leren mediteren via Youtube. Podcasts luisteren kan je gelukkig altijd doen, lockdown of niet; in de auto, tijdens het sporten.

Vervelende huishoudelijke klusjes worden een pak leuker met een podcast op de achtergrond.

In elke ‘Pitch de Podcast’ lichten wij een podcast uit die het beluisteren meer dan waard is. En we beginnen met een klepper van formaat, namelijk De Volksjury! Is true crime je guilty pleasure? Dan is deze podcast ongetwijfeld iets voor jou.

/

What you hear is what you get

In elke aflevering van De Volkjsury bespreken Laura (rechts) en Silke (links), twee moordgrieten – pun intended – een afgeronde, maar nog steeds controversiële zaak. Ze kiezen rechtszaken uit waardoor ze zelf geïntrigeerd zijn, maar ook luisteraars kunnen suggesties doen. Dat kunnen zowel vrij recente als hele oude zaken zijn, die zich dichtbij of aan de andere kant van de wereld afspeelden. Tijdens de opname van de podcast bespreken Laure en Silke, elk vanuit hun eigen perspectief, de verschillende pistes en verdachten die ze tijdens hun research gevonden hebben. Op hun instagrampagina delen ze foto’s en hilarische meme’s die hun verhalen illustreren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vergeet aflevering 16 – the honeymoon killer – niet te checken! Link in bio!

Een bericht gedeeld door de volksjury (@devolksjury) op

/

Deze is voor…

Iedereen die geïnteresseerd is in true crime. Silke is journalist en Laura tv-producent, het zijn dus geen experts in moordzaken en ze hebben geen juridische opleiding genoten. Hierdoor worden de verhalen op een heel toegankelijke manier gebracht. En dat is net wat deze podcast zo aantrekkelijk maakt. Ze pretenderen ook helemaal niet dat ze er alles van weten of dat alles wat ze zeggen de absolute waarheid is. Dat ze voor hun research Mr. Google inschakelen en wel eens iets van Wikipedia durven halen, geven ze ook gewoon toe. Keiharde onderzoeksjournalistiek leveren is dan ook niet hun ambitie, wel willen ze onopgeloste zaken onder de aandacht brengen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door de volksjury (@devolksjury) op

/

De moeite waard omdat…

Deze twee vrolijke spring-in-het-velden de serieuze onderwerpen die ze behandelen toch op een lichte manier weten te brengen door feiten en theorieën te combineren met een gezonde portie humor. Ze dringen geen enkele denkpiste op en laten de luisteraar zelf een oordeel vellen over elke zaak.

Bovendien komen ze allebei heel spontaan over en kan je alleen maar blij worden van het luisteren naar de twee vriendinnen met een passie voor true crime, die zoveel plezier maken tijdens de opnames. Hun leuke accenten hebben daar ongetwijfeld iets mee te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door de volksjury (@devolksjury) op

/

Speed date met de hosts

Tussen het beslechten van al die onopgeloste zaken door vonden Laura en Silke de tijd om ons wat meer over zichzelf te vertellen.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen een podcast te beginnen over true crime?

Op een feestje zijn we er, na een paar glaasjes cava, achter gekomen dat we allebei stiekem naar true crime podcasts luisterden.  Aangezien we beiden Radio- en TV-journalistiek gestudeerd hebben aan de VUB, ontstond daardoor niet veel later het idee om zélf aan de slag te gaan met het medium en onze gesprekken over onopgeloste moordzaken ‘op tape’ vast te leggen.

Wat zijn jullie favoriete podcasts?

Laura: Ik ben grote fan van de Amerikaanse podcasts My Favorite Murder, Serial en Someone Knows Something. In het Nederlands heb ik heel graag naar de podcasts van Bart Van Loo geluisterd. En ik wacht geduldig op nieuwe afleveringen van Iemand van Radio 1.

Silke: Net zoals Laura ben ook ik grote fan van ‘My Favorite Murder’. Ik luister daarnaast graag naar ‘The Dollop’, ‘Reply All’ en de Nederlandse podcast ‘Man Man Man, de podcast’. Mijn treinritjes werden dankzij ‘De Bourgondiërs’ trouwens ook een stuk spannender.

Voor welke moordzaak uit te pluizen mogen ze jullie midden in de nacht uit jullie bed halen? 

Laura: Zonder twijfel De Bende van Nijvel. Daarvoor mogen ze mij over 100 jaar zelfs voor uit mijn doodkist tillen.

Silke: WIE IS DE SLACHTER VAN BERGEN?! ARGH.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door de volksjury (@devolksjury) op

Ontdek de podcast via…

Spotify, Soundcloud, iTunes en podcastapps.

Heb jij de podcast-microbe te pakken? Gelukkig bestaan er al heel wat podcasts over heel wat onderwerpen. Ze heb je er bijvoorbeeld die gaan over fashion, beauty of seks. Maar ook voor het tijdens het lopen zijn er heel wat leuke podcasts te vinden. Ziezo, jij bent dus nog lang niet uitgeluisterd!

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: De volksjury, Podcast.