Van Frans tot Japans: zo word je een talenknobbel tijdens de Corona-lockdown
© Unsplash

Van Frans tot Japans: zo word je een talenknobbel tijdens de Corona-lockdown

Door Lauren Moens
Leestijd: 2 min

Hablas español? Tu parles français? Anata wa nihongo o hanashimasu ka? Nu misschien nog niet, maar dat kan snel veranderen. Heb jij altijd al een nieuwe taal willen leren? Nu de meeste onder ons net iets meer tijd hebben dan anders is het het ideale moment om er eindelijk eens werk van te maken.

Een extra taal beheersen biedt niets dan voordelen: het staat goed op je cv, je kan je vrienden verbazen door je bestelling op restaurant moeiteloos in de lokale taal door te geven op vakantie en meertaligheid zou zelfs Alzheimer uitstellen. Hoog tijd dus om je talenkennis wat aan te scherpen.

/

Japans als absolute favoriet

Ben jij er nog niet helemaal uit welke taal je onder de knie wil krijgen? Onderzoeksbureau Onbuy.com helpt je op weg en zocht uit welke talen het populairste zijn op Youtube én via welke kanalen je die talen het best kan leren.

Japans staat met stip op nummer 1. Met meer dan 12,5 miljoen bezoekers per maand is Learn Japanese with Japanesepd101.com veruit het populairste hulpmiddel voor mensen die zich meester willen maken van deze taal. Ook Spaans en Frans zijn ook twee talen die vaak worden opgezocht op Youtube. Als jij je Engels wat wil bijschaven, raden we English with Lucy of Learn English with Englishclass101.com aan. Ben je nog niet zeker van je keuze? Er zijn ook kanalen waar je meerdere talen op kan leren zoals Eko Languages en Polyglot Pablo.

Youtubekanalen-nieuwetaal

Pers

/

Hoe begin je eraan?

Helemaal op jezelf een taal leren lijkt misschien wat ambitieus en lessen volgen zal voor sommige mensen beter werken, maar op jezelf raak je ook al heel ver. Een goede eerste stap is het downloaden van de gratis app Duolingo. Dat is een app waarop je meer dan 20 talen kan leren, waaronder Spaans, Zweeds en zelfs Esperanto. Enige nadeel? Je start wel vanuit het Engels. Is je Engels niet goed genoeg om een volledig nieuwe taal uit te leren? Dan kan je eerst vanuit het Nederlands starten en je Engels bijschaven.

Bij elke nieuwe taal die je begint te leren doe je een soort test die je niveau bepaalt. Vervolgens kan je starten met de oefeningen. Die zijn samengesteld rond verschillende onderwerpen zoals ‘Food’, ‘Family’ of ‘Travel’. Als je alle lessen rond een bepaald onderwerp voltooid hebt, beheers je dat onderwerk voldoende en mag je door naar een volgend niveau. Zo bouwen de lessen gradueel op en word je steeds beter in een bepaalde taal.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Duolingo (@duolingo) op

/

Extra tips

Om een taal onder de knie te krijgen kan je ook de 50 meest gebruikte (werk)woorden vanbuiten leren, je smartphone in de taal die je aan het leren bent instellen en artikels lezen. Zelfs als je in het begin de artikels nog moet vertalen met Google Translate, steek je er heel wat van op.

Voor de binge-watchers bestaat er zelfs een Google Chrome extensie, Language Learning with Netflix, die het mogelijk maakt om een nieuwe taal te leren tijdens het kijken van je favoriete serie. Dankzij deze extensie wordt je serie ondertiteld in twee talen. Als jij bijvoorbeeld Zweeds wil leren, kan je de serie ondertitelen in het Nederlands en het Zweeds. Onbewust sla je veel meer op dan dat je verwacht, Engels is hier het beste voorbeeld van.

Voila, met deze tips word jij in no time een echt polyglot zoals dit schattige meisje:

Lees ook: #ikkoopbelgisch: ongeruste jonge Belgische ontwerpers schrijven een open brief en lockdown gids: Leuvense handelaars in de kijker.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duolingo, Engels, Meertalig, Nieuwe taal leren, Spaans.