Pitch the podcast: Geluk na zelfmoord
© MC

Pitch the podcast: Geluk na zelfmoord

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Elke week pitchen wij een podcast die volgens ons het beluisteren meer dan waard is. Deze week is het de beurt aan de podcast 'Geluk Na Zelfmoord'. Met als hosts Aniana Taelman en Luc Deflem.

/

Verwacht je aan…

In de podcast ‘Geluk Na Zelfmoord’ deelt Aniana Taelman haar persoonlijke verhaal over de nasleep van haar vaders zelfmoord. Na jaren verlamd te zijn van het trauma dat deze gebeurtenis met zich meebracht, besloot Aniana de controle over haar geluk weer te herwinnen en een boek te schrijven. Zo gezegd, zo zijnde. Boek één werd reeds gepubliceerd, boek twee is op komst.

Hoewel haar verhaal nu zwart op wit staat neergeschreven, wil Aniana daar nog niet stoppen. Ze wilt mensen onmiddellijk kunnen inspireren over de weg naar geluk. “Omdat het een verhaal is dat moet verteld worden, dat zoveel mensen aangaat, zeker in de huidige tijden waar zoveel mensen te kampen krijgen met angst, depressie, overlijden, en zoveel meer”, aldus Aniana Taelman. Daarom lanceert ze nu samen met haar man en zakenpartner, Luc Deflem, een podcast.

In de eerste podcastafleveringen richten ze zich voornamelijk op de thematiek zelf, met de nodige aandacht voor de nabestaanden en een duidelijke erkenning van hun leed. Enerzijds probeert Aniana haar verhaal te vertellen door elke week een hoofdstuk uit haar boek ‘Het einde is nu‘ voor te lezen. Anderzijds zullen Luc en Aniana in gesprek gaan met elkaar, waarin hij Taelman zal interviewen over verschillende thema’s die anderen kunnen inspireren om positieve veranderingen in hun leven te brengen. Samen proberen ze het taboe rond zelfmoord te doorbreken, het onderwerp bespreekbaar te maken en anderen te onderwijzen over de gevolgen van iemands onnatuurlijke dood bij de nabestaanden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Aniana Taelman (@aniana.taelman)

/

Deze is voor…

‘Geluk na zelfmoord’ is zowel gericht op nabestaanden als voor iedereen die interesse heeft om te luisteren. Het verhaal vind zijn oorsprong dan wel in Aniana’s ervaring met de zelfmoord van haar vader, als ook de ziekte van Alzheimer van haar moeder, maar het mond uit in iets breder dan dat. “Het gaat over een vrouw die zich na de zwaartste tegenslag een weg baant naar een ‘nieuwe ik’, naar een ‘herboren ik’ die bevrijdt van trauma in het leven kan staan, en daarvoor telkens zelf bewust de keuze maakt voor geluk, en om te helen wat dat geluk in de weg stond. Daarom is mijn verhaal inspirerend voor iedereen die na een tegenslag weer ‘zin in’ en ‘zin voor’ het leven wil vinden”, vertelt Aniana ons.

Lees ook: Pitch the podcast: Taboebs.

/

Achter de podcast schuilt…

Aniana maakte het van dichtbij mee, daarom vertelt ze haar verhaal. Anderen inspireren en tonen dat je hoop en geluk kan vinden na zulke zware tegenslagen. Ze schreef eerder haar debuutboek ‘Het Einde Is Nu’ wat het eerste van een tetralogie zal worden. Hierin vertelt Aniana haar volledige verhaal over hoe zij na zestien jaar stopte met het ontkennen van haar trauma. “Dat kwam doordat mijn moeder de diagnose Alzheimer kreeg, op zeer jonge leeftijd, en de verwoestende strijd die ik voerde tegen haar ziekte, tegen ons leven. Maar eigenlijk voerde ik een strijd tegen een nog veel dieper liggend trauma, namelijk het zwarte verdriet sinds de zelfmoord van mijn vader”, vertelt Aniana.

Zelf heeft ze een indrukwekkende carrière achter de rug in het bedrijfsleven waar ze allerlei management fucties bekleedde in onder andere Human Resources en Business Development. In 2014 besloot ze dit leven achter zich te laten om zich te focussen op het schrijven. Ondertussen is ze voltijds schrijfster en ondernemer met haar man Luc Deflem, samen runnen ze de uitgeverij Express Your I.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Aniana Taelman (@aniana.taelman)

/

Ontdek de podcast via…

‘Geluk Na Zelfmoord’ is te beluisteren vanaf 11 februari op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, alsook op de website www.GelukNaZelfmoord.com.

Lees meer Marie Claire op: Pitch the podcast: Zonder Filter.

Tags: Belgische podcast, Geluk na zelfmoord.