7 podcasts om te luisteren tijdens het lopen
© Getty Images / Geber86

7 podcasts om te luisteren tijdens het lopen

Leestijd: 3 min

Als verwoed loper ken ik de meeste ongemakkelijkheden van een jogsessie. Van koude tenen, spierverkramping tot veters die telkens loskomen. Maar een van de ergste is toch wel verveling. Verveling? Tijdens lange duurlopen is die afspeellijst met vrolijke top50-hits vaak niet voldoende om je af te leiden van de pijn, of van de nog te overbruggen afstand. Enter podcasts. 

/

Susy Q&A

podcasts_lopen_marieclaire

Zij behaalde Europees zilver op de 10.000 meter in Berlijn 2018, hij is de hoofdredacteur van Runner’s World Nederland. Samen hosten ze de Susy Q&A podcast waarin ze wekelijks het licht laten schijnen over opmerkelijke prestaties in de loopwereld en op Susan’s eigen trainingen en wedstrijden. Serieus maar met een knipoog. Een vette knipoog, want de dialogen zijn ontspannen, gesmeerd met een flinke dosis humor maar met genoeg wijsheid om er een kwalitatieve looppodcast van te maken.

Voor wie? De kans dat je al van Susan Krumins had gehoord is wellicht klein, maar wedden dat je dol zal zijn op haar? Mag ze alcohol drinken? Hoeveel uur slaapt ze per dag? Hoe bereidt ze zich voor op een hoogtestage? Alle je prangende vragen mag je trouwens gewoon doormailen naar Olivier en worden in de podcast beantwoord.

Episode Pick: Aflevering 2, waarin Susan het heeft over haar talent voor slapen en wanneer ze samen met Olivier bellen met Belgische atleet en Europees kampioen marathon, Koen Naert.

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Susan Krumins (Kuijken) (@susankrumins) le

/

LoopPraat

Wat? “De podcast voor hardlopers door hardlopers”, klinkt het in de intro.

Deze op en top Hollandse podcast wordt gehost door hardlopers Anton Jan en Tim. Maandelijks interviewen ze een spraakmakende gast om het laatste loopnieuws te bespreken, tips te delen en reviews te geven. Klaas Boomsma bijvoorbeeld. Ooit verslaafd aan alcohol en cocaïne, maar nu enkel nog high te krijgen door hard te lopen.

Voor wie?  Je moet toch wel al aardig thuis zijn in de loperswereld om alle onderwerpen even interessant te vinden. Sommige podcasts (over de Ultra Trail du Mont Blanc bijvoorbeeld) zijn vrij niche en extreem.

Episode pick: De aflevering met journaliste en blogger Annemerel de Jong, die voor haar elfde marathon wil trainen als een echte atleet. Aan LoopPraat doet ze haar voorbereiding voor de marathon in Berlijn uit de doeken.

/

De 10 meest gegoogelde vragen over…

Wat? Maarten & Dorothee van Q-music stellen elke week de 10 meest gegoogelde vragen over een Bekende Vlaming aan die Bekende Vlaming zelf.

Voor wie? Deze podcast heeft niets te maken met lopen of met sport tout court, maar is wel entertaining. Een lange loop wordt plots een stuk aangenamer wanneer de aanstekelijke lach van James Cooke door je koptelefoon galmt. Van Sergio en Sam Gooris over Dina Tersago tot Natalia, het gros van de BV’s vond zijn weg al naar de studio van Maarten en Dorothé.

Episode pick: De 10 meest gegoogelde vragen over Frances Lefebure.

/

Trained Podcast

Wat? Trained is een podcast van Nike. De intro slogan? “Greatness isn’t born, it’s trained”.

trained_podcast_lopen_nike

Nike

Host trainer Ryan J. Flaherty behandelt in elke podcast een verschillend topic uit de sportwereld waarbij hij experts en atleten uit de sector uitnodigt. Geen oppervlakkige interviews, maar in-depth conversaties.

Voor wie? Deze podcast is motiverend en inspirerend, en zit boordevol handige weetjes die je meteen in je leven kan implementeren.

Episode pick: De aflevering met biochemicus en expert op het gebied van nutritionele gezondheid, hersenen & veroudering, Dr. Rhonda Patrick, bespreekt de belangrijkste voedingstrends van vandaag en hoe deze ons lichaam kunnen beïnvloeden on the long run (pun intended).

/

The Food Medic

podcasts_lopen_marieclaire

The Food Medic

Wat? The Food Medic podcast wordt gehost door arts, personal trainer, blogger en auteur, Dr. Hazel Wallace. Hazel wil via haar podcast een brug slaan tussen het traditionele voedingsadvies en de nieuwste trends op vlak van levensstijl. Ze slaagt wonderwel in het vertalen van zware medische formuleringen naar toegankelijke informatie voor leken zoals wij.

Voor wie?Een gezonde, sportieve levensstijl gaat uiteraard gepaard met een evenwichtig dieet. Twijfel je of je genoeg proteïnen eet? Ben je vegan en zoek je plantaardige alternatieven van proteïnebronnen? Vraag je je af wat je het beste kunt eten voor, tijdens of na een workout? The Food Medic weet raad.

Episode pick: In aflevering 9Periods, fertility, + the menopause” is Anita Mitra te gast en heeft het over vruchtbaarheid, anticonceptie, en ook de menopauze.

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Dr Hazel Wallace (MBBCh) (@thefoodmedic) le

/

Marathon Training Academy

podcasts_lopen_marieclaire

Wat? Voor amateurlopers lijkt de marathoncultuur afschrikkendwekkend en onontgonnen terrein. Daar weet de Marathon Training Academy raad mee. Deze podcasts begeleidt je namelijk naar de voorbereiding van je race en sleurt je als het ware over de finish. Show host en verpleegster Angie Spencer tackelt de ups (ja, die zijn er ook!) en downs van marathontraining en maakt je looptrainingen een stuk draaglijker.

Voor wie? Iedereen met nog maar de minste interesse voor marathons of die over de streep moet getrokken worden om zich in te schrijven voor een loopwedstrijd.

Episode Pick: How to avoid overtraining as a Long Distance Runner : over hoe overtrainen kan leiden tot blessures.

/

Another Mother Runner

Wat? Deze wekelijkse podcast verkent de correlatie (?) van hardlopen en moederschap. Gastvrouw is Sarah Bowen Shea, auteur van Run Like a Mother, moeder van drie en veteraan van een tiental marathons. Zij wordt steeds vergezeld door een roterend pannel van deskundigen om allerhande onderwerpen te bespreken: tips voor triatlons tot de meerwaarde van vriendschap, en alles daartussenin, deze moederlopers bespreken het allemaal.

Voor wie?  Deze grappige, spraakmakende podcast is een uitstekende looppartner voor moeders, maar de onderwerpen zijn zo breed dat elke loopenthousiast zich erin kan vinden.

Episode PickThe Effect Of Social Media On Running

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Lopen, Podcasts, Sport, Workout.