Pitch the podcast: mentale gezondheid bespreekbaar maken met de hulp van ‘Onbespreekbaar’
© PERS

Pitch the podcast: mentale gezondheid bespreekbaar maken met de hulp van ‘Onbespreekbaar’

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Elke week pitchen wij een podcast die volgens ons het beluisteren meer dan waard is. Deze week is het de beurt aan de podcast 'Onbespreekbaar'. Met als hosts Nicolas Overmeire, Bram Steenbrugge & Jef Willem.

/

Verwacht je aan…

Belgen hebben nog nooit zoveel naar wellnesspodcasts geluisterd als het afgelopen jaar. Met een stijging van zo’n 135% luisteraars zijn dit soort podcasts meer in opmars dan ooit te voren. Niet geheel verrassend als je terugblikt op het jaar dat we achter de rug hebben. Veel mensen bleven alleen achter met gedachten die steeds donkerder werden. Praten kan helpen, maar door het taboe rond mentale gezondheid is dit niet altijd evident. Daar hoopt de podcast ‘Onbespreekbaar‘ verandering in te brengen.

Nicolas Overmeire en Jef Willem zijn twee mannen die tot voor de pandemie werkzaam waren in het nachtleven. Een sector die gepaard gaat met ups en downs. “Toen de coronacrisis begon, bleven voornamelijk de lows over. Het leek wel alsof ze onder een vergrootglas stonden. Ik voelde dat enorm aan mezelf en begon steeds meer te spreken over mentale gezondheid”, zegt Jef. “Op sociale media stelden mensen voor om een podcast te beginnen, maar ik had nog nooit een podcast geluisterd.” Gelukkig hoef je in het leven niets alleen te doen en kreeg Jef hulp van trouwe vriend Nicolas die wel gekend was met het medium. Niet veel later vervoegde ook Bram Steenbrugge het team als audiovisueel genie.

Het idee van ‘Onbespreekbaar’ valt kort samen te vatten: “Mentaal welzijn zit in de taboesfeer en wij willen het bespreekbaar maken door zelf het voorbeeld te geven”, aldus de drie gastheren.
/

Deze is voor…

De podcast is voor iedereen die mee wil helpen om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken. Iedereen die zelf nood heeft aan een gesprek. Of gewoon iedereen die zich aangesproken voelt door de onderwerpen. “Wanneer je iets bespreekbaar wilt maken, is het ideaal om zoveel mogelijk mensen te bereiken. (…) In die zin is iedereen onze doelgroep”, aldus Jef Willem.
/

Achter de podcast schuilt…

Achter de podcast schuilt het sterke trio van Jef Willem, Nicolas Overmeire en Bram Steenbrugge. Alle drie werkzaam in het Gentse nachtleven. Nu denk je misschien aan drie feestende jongeren, maar niets is minder waar.
Bram is een gekend audiovisueel genie. Jef is al voor de helft van zijn leven een geapprecieerd DJ en marketing- en creatieveconsultant voor de Genste nightscene. Nicolas schreef tot vorig jaar 15 jaar lang mee aan het succesverhaal van de Charlatan in Gent. Vandaag breken ze records met hun eigen podcast.
/

Ontdek de podcast via…

‘Onbespreek’ is nu te beluisteren via YouTube, Spotify en Apple Podcasts.

Lees meer Marie Claire op: Pitch the podcast: de miniserie ‘Kunst & Porno’ van Kluwen, Mentale gezondheid: hoe de lockdown me kapotmaakte en Gezondheidszorg van kinderen in armoede lijdt (nog) meer onder coronacrisis.

Tags: Belgische podcast, Mentale gezondheid, Onbespreekbaar.