Een foto of schilderij kan op zichzelf een meesterwerk vormen, dus waarom zou je in godsnaam technologie toevoegen? Het is een manier om iemand in het verhaal te betrekken en hem of haar te laten communiceren met de afgebeelde persoon. Met een simpele smartphone of tablet kan je een kunstwerk tot leven brengen. En breng je de bezoeker letterlijk in een andere realiteit. Met virtual reality en augmented reality voegt men kleine dingen toe aan de fysieke wereld waarin we ons begeven en val je van de ene verbazing in de andere. Deze vier internationale musea maken fictie verbluffend realistisch.
1. ‘The National Museum’ of Singapore
Wie de Antwerpse expositie van Van Gogh in het voorjaar bezocht heeft, herinnert zich vast de bewegende projecties op de muren van de grote witte zaal. In het Nationale Museum van Singapore loopy op dit moment de expositie ‘Story of the Forest‘, die in dezelfde aard is van de Van Gogh-expositie. Het is een tentoonstelling bestaande uit 69 afbeeldingen van de William Farquhar Collectie die natuurlijke elementen tot leven brengt. Het zijn driedimensionale Japanse animaties waar je als bezoeker met kan interageren door simpelweg een applicatie te downloaden. Met de app is het de bedoeling om op zoek te gaan naar planten en dieren en deze te ‘vangen’. Dat doe je simpelweg door ze te fotograferen. Een perfecte uitstap om met het gezin te plannen.
/
2. ‘The Smithsonian Institution’ in Washington
In 2017 lanceerde het ‘Smithsonian’ museum, bekend als het grootste leerrijke onderzoeksmuseum ter wereld, een nieuwe dimensie. Zij bieden de meest oude, maar ook meest liefdevolle kunst aan: skeletten. Het grootste aantal skeletten staat ten toon in de Bone Hall, ofwel de bottenhal, sinds 1881. Vier jaar geleden kwamen zij op het idee om voor bezoekers een nieuwe wereld te openen: een applicatie, Skin and Bone, die 13 skeletten tot leven brengt. Zo krijg je een beeld van hoe de skeletten eruit zien met spieren en huid, alsook hoe de dieren zich bewegen. De intentie achter deze vernieuwing is bezoekers te verrassen met échte verhalen van de dieren die ze voor zich zien staan.
3. ‘The National Museum of Emerging Science and Innovation’ in Tokio
Als je Japan zegt, zeg je technologie. Japan staat bekend om zijn technologische affiniteit door verschillende verwezenlijkingen zoals het GSM-merk Sony of het automerk Toyota op de markt te brengen. Deze affiniteit hebben ze doorgetrokken in de cultuursector, meer bepaald in het Nationale Museum van de Opkomende Wetenschap en Innovatie. Tal van vernieuwingen zijn er te bewonderen, zoals pratende robots die levensecht lijken. Maar de gigantische LED-wereldbol in de trappenhal steelt er de volledige aandacht. Het is een grote bal waarop de wereld afgebeeld staat via geodata, alle data die er over de wereld bestaat.
4. ‘The Victoria & Albert Museum’ in Londen
Het Victoria & Albert Museum stelt tot eind december 2021 de exhibitie Alice: Curiouser and Curiouser tentoon. In deze meeslepende tentoonstelling verken je aan de hand van een virtuele bril de oorsprong en vernieuwingen die het verhaal van Alice in Wonderland heeft doorstaan doorheen de 157 jaar dat het concept bestaat. Als bezoeker maak je letterlijk deel uit van het verhaal dat bij alle leeftijden gekend en geliefd is. Je kan het decor aanraken en komt oog in oog te staan met meneer Konijn.
Lees meer Marie Claire op: Binnenkijken: Parijs warenhuis La Samaritaine heropent na zestien jaar; 7 x nieuwe expo’s die je absoluut moet zien; 7 boeken die je deze maand wil lezen.