Black History Month: 3 events die de zwarte cultuur eren
© Getty Images

Black History Month: 3 events die de zwarte cultuur eren

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Maart viert voor de vierde keer Black History Month dit jaar. In 2021 belichten we het verleden en de toekomst van zwarte mensen in België. En dat doen we door heel België te voorzien van evenementen die de zwarte cultuur eren. Deze evenementen zijn daar het bewijs van.

/

Het ultieme doel van Black History Month is om begrip te creëren voor de zwarte cultuur in België door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de identiteit van zwarte mensen. Maar ook door herinneringen met elkaar te delen over de zwarte gemeenschappen die leven in België. We belichten drie evenementen die hier deze maand hun steentje aan bijdragen.

1. ‘Pagne Africain’

Het Modemuseum van Hasselt brengt ons dit jaar een stapje dichter bij de Afrikaanse textielcultuur. Het belooft een pan-Afrikaanse tentoonstelling te zijn, waarbij pan slaat op de gehele zwarte bevolking. Op basis van tientallen Afrikaanse stoffen loodsen ze je binnen in het hele continent. Je verrijkt er je kennis door de grote hoeveelheid aan kennis en geschiedenis die je daar vindt. Daarnaast krijg je een inkijk in de spiritualiteit en de betekenis ervan die in de weefsels van de stoffen vervat zit.

Modemuseum Hasselt, van 2 maart tot en met 25 april 2021.

/

2. BHM Festival: zingen voor Black History Month

Het Ancienne Belgique in Brussel heeft op 17, 18 en 19 maart een tal van concerten in petto als strijdkreet voor de zwarte cultuur. Ze maken het je gemakkelijk want ze brengen optredens, kunst, videofragmenten en fotografie live tot in de woonkamer. Bekende zwarte artiesten als Kenny Mala Ngombe, Badi, IKRAAAN, Sunday Rose en April Maey beloven er een spektakel van te maken. De concerten zijn om 20 uur live te bekijken via de AB Facebookpagina of op televisie via het pop-up cultuurkanaal Podium19. Indien je het zou missen, geen paniek want het spektakel verhuist zich nadien richting YouTube. Hieronder hoor je Badi, één van de veelbelovende artiesten die aanwezig zal zijn.

 Live vanuit je woonkamer, van 17 maart tot en met 19 maart 2021.

/

3. Nehanda Radio Opera

Nora Chipaumire brengt in teken van Black Lives Matter een opera in het kunstencentrum Vooruit. Ze vertelt met haar muziek het verhaal van verschillende opstanden en de leiders ervan. Nora start haar muziek met het verhaal van Nehanda Nyakasikana, gekend als een spiritueel medium die de opstand tussen de Britse kolonialisten op gang zette. Tijdens haar gezang, vertelt Nora dat Zuid-Rhodesië dankzij Nehanda Zimbabwe werd en geeft ze informatie over hoe de opstand tot stand kwam in 1890 en pas 90 jaar later zijn einde kende. Nora brengt de muziek live tot bij jou vanuit het Kunstencentrum Vooruit. Het enige wat je hoeft te doen: je klaarzetten voor je laptop, deze link openen, en de geluidsknop een volume hoger zetten.

 Live vanuit je woonkamer, van 15 maart tot en met 31 maart 2021.

/

Lees meer Marie Claire op: Black History Month: “Systematische blootstelling aan racisme zorgt altijd voor littekens”; Black History Month: deze films en series moet je absoluut kijken; #BlackLivesMatter: de vrouwen die de wereld voorgoed veranderen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Black History Month, Black Lives Matter, Maart.