7 x nieuwe expo’s die je absoluut moet zien
©

7 x nieuwe expo’s die je absoluut moet zien

Leestijd: 3 min

Welke tentoonstellingen mag je de komende weken niet missen? Onze zeven aanraders. 

/

1. Photocity – Thurn & Taxis (Brussel)

Afgelopen weekend opende in Thurn & Taxis in Brussel met Photocity de grootste openlucht fototentoonstelling van Europa. Alles tezamen worden ruim 80 gerenommeerde fotografen tentoongesteld in zo’n 50 zeecontainers, speciaal hiervoor bijeengebracht. Een unieke verzameling die van de site de hele zomer lang een culturele hub maakt.

Nog tot 12 september 2021. Tickets kosten € 10 en zijn beschikbaar via de website.

/

2. Mizu – Ibasho (Antwerpen)

Nog meer fotografie vind je op de zomertentoonstelling Mizu (het Japanse woord voor water, nvdr). Er zijn werken te zien van 15 fotografen, zowel Japanse hedendaagse fotografen, westerse fotografen als oude meesters van de Japanse fotografie, die allen rond water werken. Het geheel geeft de bezoeker een blik op het spirituele karakter van water en is een ode aan de kracht en de schoonheid van water. In Japan, onder invloed van de inheemse religie Shintoïsme, beschouwen ze ‘Mizu’ als de belichaming van de zuiverheid en de buigzame eenvoud van het leven. Ook watervallen zijn er heilig en eronder gaan staan, geldt als een zuiveringsritueel.

De tentoonstelling loopt nog tot 22 augustus 2021 in IBASHO.

/

3. Paradise Kortrijk 2021 (Kortrijk)

De driejaarlijkse Triënnale voor actuele kunst Kortrijk (toen Play Kortrijk) was in 2018 een groot succes. Het festival is nu terug onder de naam Paradise Kortrijk 2021. Voor de tweede editie van het interactieve kunstenparcours kozen curators Hilde Teerlinck en Patrick Ronse een bont allegaartje uit van (inter)nationale artiesten die hun invulling geven op het thema: de utopische droom van het paradijs. Denk aan namen als  Berlinde De Bruyckere, Jeremy Deller en Yoko Ono. Maar ook werk van het ontwerpersduo Viktor&Rolf, scenograaf Albert Dubosq en van choreograaf William Forsythe.

Not tot 24 oktober 2021. Meer info op de website

/

4. Les Indices de la respiration primitive – La Verrière (Brussel)

Curator Guillaume Désanges presenteert voor het zevende deel van de cyclus Matters of Concern | Matières à panser, nieuw werk van het Franse kunstenaarsduo mountaincutters. Voor deze expo, die plaatsvindt in La Verrière, de Brusselse ruimte voor hedendaagse kunst van de Fondation d’entreprise Hermès, creëerde het duo een scenografie die inspeelt op de kenmerken van de ruimte. Ze experimenteerden met bestaande materialen als stof, aarde, roest, ruwe of nauwelijks bewerkte klei en andere organische fragmenten die ze in metalen doosjes plaatsen. Daarmee maakten ze grootschalige installaties die ingaan tegen de vaak cynische hang naar overproductie van de artistieke creatie.

De tentoonstelling loopt tot 11 september 2021. Gesloten van 31 juli tot en met 23 augustus. Meer info op de website.

/

5. The Sun Also Rises – Everyday Gallery (Antwerpen)

Zoals de naam al zegt, is de nieuwe groepstentoonstelling van Everyday Gallery een poging van twaalf internationaal bekende kunstenaars om het gevoel van vroege zomer op te roepen met hedendaagse abstracte kunst. Zo is er de Belgische opkomende artiest Fran Van Compenolle die met haar sculpturen van staal en textiel een illusie van gewichtsloosheid en beweging creëert. Volgens kunsthistoricus Hans Theys is ze de eerste kunstenaar die we textiel in twee richtingen zien buigen om volumes te maken. Andere klinkende namen in deze expositie zijn Taylor Anton White, Bertrand Fournier en Adrien Vescovi.

De expo loopt nog tot 29 augustus 2021. Meer info op de website

/

6. Interstices – Museum Dhondt-Dhaenens (Sint-Martens-Latem)

Museum Dhondt-Dhaenens programmeert tijdens de ingrijpende verbouwing van het museumgebouw allerlei presentaties en tentoonstellingen buiten de muren van het museum. Nu is het audiovisuele werk Interstices van de Amerikaanse Terre Thaemlitz aan de beurt. Thaemlitz is een bekroonde multimediaproducent, schrijver, spreker, pedagoog, audio remixer, DJ en eigenaar van het Comatonse Recordings label. Thaemlitz combineert steeds een kritische blik op identiteitspolitiek – waaronder gender, seksualiteit, klasse, taal, etniciteit en ras – met een voortdurende analyse van de sociaal- economische aspecten van commerciële mediaproductie.

In het werk Interstices verwerkt Thaemlitz muziek, tekst en beelden tot een montage die op een openhartige manier de tussenruimten tussen geslachten, seksuele geaardheden en andere identiteitsconstructies onderzoekt. De installatie, bestaande uit video, geluid en tekst, is speciaal voor de Woning Van Wassenhove opnieuw geconfigureerd, na de oorspronkelijke realisatie in 2000-2003.

Nog tot 1 augustus. Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Meer info op de website

/

7. Flying on the raven’s wing – Horst (Vilvoorde)

Parallel met het muziekfestival, organiseert Horst deze zomer de cross-disciplinaire expo Flying in the raven’s wing op de voormalige militaire basis in Vilvoorde. 9 kunstenaars (waaronder 3 Belgen) blazen via site-specifieke opdrachten met video, sculpturen, installaties en audiovisuele interventies de afbrokkelende architectuur van de ASIAT-site nieuw leven in. Met werk van onder andere Aline Bouvy, Daan Gielis, Leopold Banchini, Sonia Gomes en Tarek Lakhrissi. Blikvanger is een experimentele kunstfilm van Grace Ndiritu, opgenomen op de ASIAT-site en met een soundtrack van techno pionier Jeff Mills, die tevens headliner van het festival is.

Van 11 juli tot 5 september. Meer info op de website. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook: 7 boeken die je deze maand wil lezen, Nieuw project van Seppe Nobels wordt sensatie van de Antwerpse restaurantscene, Een Italiaanse chef verklapt zijn recept voor de ultieme pasta alla puttanesca.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Expo, Tentoonstelling.