7 boeken die je deze maand wil lezen
© MCB

7 boeken die je deze maand wil lezen

Door Friedl' Lesage & Linda Heynderickx
Leestijd: 3 min

Onze cultuurjournalisten Friedl' Lesage en Linda Heynderickx selecteren elke maand de boeken die je wil lezen. Dit is hun selectie voor juni 2021.

1. ‘Morgen word ik nuchter’ van Ward Hulselmans

Bij de aftiteling van successeries als ‘Niet voor publikatie’, ‘Heterdaad’, ‘Stille Waters’, ‘Witse’ en ‘Salamander’ stond hij telkens vermeld als scenarioschrijver. Vorig jaar verscheen zijn eerste boek ‘Enkele reis realiteit’. Nu lijkt hij klaar voor het persoonlijke werk: de bekentenis van een verslaving. Als zijn stiefzoon Pi verslaafd blijkt aan drank en cocaïne, wordt hij voor enkele maanden naar een ontwenningskliniek in Zuid Afrika gestuurd. Maar Hulselmans worstelt met een gewetensprobleem. Zelf was hij jarenlang verslaafd, een verleden waar Pi niet van op de hoogte is. Tot nu. Hulselmans gebruikt zijn talent als scenarioschrijver om zijn stiefzoon wekelijks een brief te schrijven, alsof het een spannende Netflix serie is. Want als hij zijn leven terug op de rails kon zetten, waarom zou Pi dat dan niet kunnen. Uitgeverij Manteau.

2. ‘The Power Notebooks’ van Katie Roiphe

De Amerikaanse schrijver Katie Roiphe hield er in het verleden al een notitieboekje bij over de dood, nu noteerde ze alles wat ze tegenkwam over vrouwen die publiek sterk maar privé zwak zijn. Roiphe is zelf een ongehuwde, werkende moeder met kinderen van verschillende vaders. Zo haalde ze moed en inspiratie uit ervaringen van de Nobelprijswinnares Literatuur Doris Lessing, de onfortuinlijke dichteres Sylvia Plath en de zogenaamd sterkste vrouw van de vorige eeuw Simone de Beauvoir. Ook al hebben ze klinkende namen, toch schuilt er achter de muren veel onzekerheid, twijfel en mislukking. Een troost voor al wie sterk wil zijn. Zo ook voor de Nederlandse schrijver Niña Weijers die de inspirerende inleiding schreef. Uitgeverij Hollands Diep.

3. ‘Meer dan ik’ van Kristin Verellen

Op 22 maart 2016 verloren 32 mensen het leven bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Eén daarvan was Johan, de man van psychotherapeute Kristin Verellen. Een jaar na de aanslagen stelde ze het fotografisch werk van haar man tentoon. Nu graaft ze in haar eigen ziel. Op een heel organische en aangrijpende manier koppelt ze haar poëzie aan eeuwenoude wijsheden van de zogenaamde Upanishads: filosofische wijsheden uit de eerste eeuw voor Christus. Een ingetogen manier om na te denken over het menselijk bestaan. Uitgeverij Lannoo.

4. ‘Chinees Denken’ van Roel Sterckx

China mag dan al verantwoordelijk worden geacht voor de pandemie van het voorbije jaar, veel weten we niet over hun geschiedenis, cultuur, filosofie en gewoontes. Maar het is nooit te laat om te leren. Daarom probeert de Belgisch-Britse sinoloog Roel Sterckx ons op een heel toegankelijke manier inzicht te geven in het chinese denken. Op welke normen en waarden is hun maatschappijbeeld gebaseerd? Hoe creëren ze orde in de chaos? Wie zien ze als hun natuurlijke leiders en hoe willen ze meedraaien in deze eenentwintigste eeuw?  Een virusvrije reisgids voor de geest. Uitgeverij Nieuwezijds.

5. Naturel CARTIER High Jewelry and Precious Objects

Archiefmateriaal toont het aan: het huis Cartier houdt van fauna en flora. Het oudste bewijs hiervan dateert van 1860: een paar oorknoppen met viooltjes in mozaïekvorm. Het ‘close to nature’ thema oogst onmiddellijk succes en de trend is gezet. Sindsdien vertalen Cartiers juwelen de natuur, weerspiegelen ze haar schoonheid, haar vitaliteit en haar sensualiteit in een esthetiek met tijdloze klasse. Met het boek NATUREL CARTIER High Jewelry and Precious Objects presenteert uitgeverij Flammarion de allernieuwste topcreaties. Métier, virtuositeit,  en verbeelding smelten samen tot bij wijlen fabelachtige wezens. Het figuratieve en het gestileerde vinden mekaar in gedurfde creaties waarbij eeuwenoude traditie en nieuwe technieken samensmelten. De prachtige beeltenissen van plant en dier in deze nieuwste juwelen zijn uitvoerig van commentaar en legendes voorzien door auteurs Hélène Kelmachter en François Chaille. Zij werpen een interessante inkijk op de precieuze materialen en edelstenen en duiden met bravoure de onmiskenbare link tussen de natuur en de verschillende kunstdisciplines. De moeite. Uitgeverij Flammarion.

6. ‘Ongetemd leven’ van Glennon Doyle

Weinig boeken hebben me ooit zo beroerd als het nieuwste boek van Glennon Doyle. De auteur vertelt over haar halsstarrige streven om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij en hoe het stoppen hiermee je geluk en vrijheid brengt. Sterk en poëtisch geschreven.

7. ‘Geluk zonder voorwaarden’ van Michael A Singer

Een must-read waar ik zelf heel veel kracht uit haalde, met als doel meer innerlijke rust en vrijheid. En of Michael Singer daarin slaagt!  In mijn eigen boeken verwijs ik verschillende malen naar dit boek. Het draagt het potentieel mee om je leven te veranderen. Geheel terecht dat dit boek op Goodreads een verbluffende 4,19 op 5 scoort.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: De beste Europese landen om een roadtrip te maken, ‘The Red Passion Gallery’ is de digitale kunstgalerij die Belgische kunstenaars verenigt en Een antwoord op de meest gestelde vragen over het vrouwelijk orgasme.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.