Waarom musea belangrijk zijn in de opvoeding van je kinderen
© Filip Dujardin

Waarom musea belangrijk zijn in de opvoeding van je kinderen

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

"Tieners zijn onmogelijk? Tieners meekrijgen naar het museum is dat niet!" Dat vormt de insteek van de tiende editie van Krokuskriebels. Ieder jaar ontvangen musea doorheen Vlaanderen en Brussel jouw gezin met open armen en dit jaar staan ze daar nog een tikkeltje hoger voor te springen.

Jaren geleden kwam de Gezinsbond in samenwerking met FARO op het idee om Krokuskriebels te lanceren. Samen met de steun van de Vlaamse Overheid vindt tot en met 21 februari 2021 de tiende editie plaats. Er is geen tijd te verliezen dus om deze musea samen met je kinderen een bezoekje te brengen. Al ben je natuurlijk ook welkom zonder kinderen. Maar dit jaar focust Krokuskriebels zich iets meer dan voorheen op gezinnen met tieners tussen de 10 en 14 jaar.

Museumbezoek

Waarom zijn musea juist zo belangrijk voor kinderen? Omwille van verschillende redenen, maar de voornaamste is de creatieve en inspirerende manier waarop kinderen met kunst en informatie leren omgaan. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse Museumvereniging deed om kinderen in de toekomst te stimuleren om musea te bezoeken. En hier houdt het niet op: kinderen die op jongere leeftijd vaker musea bezoeken, ontwikkelen een grotere belangstelling en komen later dus ook vaker terug. Om het met Kurt Jacobs, PR coördinator van de Gezinsbond, zijn woorden samen te vatten: “Jong geleerd is oud gedaan.” De krokusvakantie is 15 februari van start gegaan dus vormt dit de perfecte moment om een dagje te spenderen met je kinderen.

/

Filip Dujardin

100 musea en 140 activiteiten

Dit jaar nemen minstens 100 musea deel aan Krokuskriebels, waarvan 27 musea zich specifiek richten op tieners van 10-14 jaar. Het zijn activiteiten die zowel voor tiener als ouder als spannend aanvoelen en beiden kunnen prikkelen. Zo bieden enkele musea bijvoorbeeld een coachingtraject aan. De activiteiten voor tieners hebben een speciaal plaatsje op de website van de Gezinsbond onder het label ‘Tieners@Musea’.

Natuurlijk is er in de tiende editie aandacht voor de andere leeftijdscategorieën. In totaal zijn er 140 activiteiten opgesteld die zich richten tot kinderen. Als voorsmaakje, vind je hieronder een selectie van 5 musea die wij deze week bezoeken.

Museum 1: Oog in oog met Erasmus

Het Erasmushuis organiseert dit jaar gratis activiteiten voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Zo word je volledig ondergedompeld in de wereld van de Renaissance aan de hand van een familieparcours met opdrachten. Je maakt kennis met verschillende kamers aan de hand van een doe-boekje en voor je het weet sta je oog in oog met Erasmus himself, de filosoof van het huis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jesu48 (@irigoyenjesu)

Erasmushuis. De Formanoirstraat 31, 1070 Anderlecht, Brussel. 

/

Museum 2: Tiktokmas

Het afgelopen jaar is er al heel wat afgewandeld, dus een extra wandeling met uitdagende activiteiten kan er nog bij. Het MAS organiseert namelijk de ‘TIKTOKMAS’ waar je begeleid wordt in een wandeling in en rond het museum. Je ontdekt tijdens de wandeling de meest creatieve en inventieve plekjes van Antwerpen terwijl je tegelijkertijd uitgedaagd wordt voor enkele grappige TikTok challenges. De danschallenges zijn voornamelijk gericht op tieners van 10 tot en met 14 jaar, al is niemand te oud om zijn dansschoenen uit de kast te halen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @andreasawaya

Mas. Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen.

/

Museum 3: DRESS.CODE

Het Modemuseum van Hasselt leert 5-14 jarigen de duisterheid van het museum kennen aan de hand van een fotozoektocht. Zo wordt je op pad gestuurd met een zaklamp als gids, vijf codes in de hand en ontdek je de uitgebreide kledingcollectie van het Modemuseum. De codes zijn eigenlijk de thema’s zoals vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen, waarmee je objecten gaat ontleden en zo tot verhalen rond schoonheid, klasse en levensstijl komt. Bovenal ontdek je hier veel iconische stukken van designers en bekende modehuizen zoals Alexander McQueen en Saint Laurent.

Modemuseum Hasselt. Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt.

/

Museum 4: Op stap in de oude katoenfabriek

Het industriemuseum opent zijn deuren voor alle leeftijden. Ga samen op pad in de grote fabriek waar je alles te weten komt over hoe machines de wereld rondom ons veranderd hebben, maar ook hoe mensen daar een rol in spelen. Ook voor kinderen vormt dit een aangename plaats waar heel wat te beleven valt. Zo is er de mogelijkheid om een eigen minizine ineen te flansen, kan je een echte stoommachine in werking zetten en kan je leren weven. Kinderen krijgen bovendien een gratis toegangsticket.

Industriemuseum. Minnemeers 10, 9000 Gent.

/

Museum 5: Tieners in Train World

Tieners die een fascinatie hebben voor alles wat fotografie betreft, zijn in Train World aan het juiste adres. Train World biedt een activiteit aan rond fotografie, waarbij je letterlijk in de huid kruipt van de Londense streetartist Slinkachu. 12- tot en met 14-jarigen krijgen hier letterlijk de kans om een dag fotograaf te zijn en hun eigen beelden te maken. Plus er is ook een winactie! De leukste foto’s maken kans op een workshop waarin je begeleid wordt door een echte kenner in de fotografie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brussels Museums (@brusselsmuseums)

Train World. Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek.

Plan je museumbezoek

De tiende editie van Krokuskriebels loopt nog tot en met 21 februari dus hoogtijd om je bezoek te plannen. Hiervoor kan je terecht op de website van Krokuskriebels maar ook op de websites van de musea zelf. Verder is er een Krokuskriebels-app beschikbaar. De app vormt een leidraad die je gidst doorheen de mooie en gezellige plekjes van de steden Gent, Brussel en Antwerpen. Het beperkt zich dus niet enkel tot musea maar leidt je ook naar mooie wandelroutes of lekkere eetplekjes.

Lees meer Marie Claire op: Belgische musea mogen terug open: wie opent wanneer, en met welke tentoonstelling?, Museum Night Fever 2020: een avond in het hart van de Brusselse musea, Bekijk Gent eens door de ogen van bekende locals

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Citytrip kinderen, Krokuskriebels, Krokusvakantie, Musea, Museum.