Deze mode-exposities wil je in 2021 niet missen
© Evenbeeld

Deze mode-exposities wil je in 2021 niet missen

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Musea zijn de nieuwe café's wordt anno 2021 soms smalend gezegd. Aangezien de horeca voorlopig potdicht blijft, zijn ze immers de enige plek waar je nog met je vrienden veilig binnen kan afspreken. Voor de modeliefhebbers lijsten we daarom drie mode-expo's op die je de komende maanden kan bewonderen. 

/

Ondanks België maar een erwt groot is op de wereldkaart, bruist ons land van de creativiteit wat betreft mode. We hadden in 2020 zelfs een primeur: de eerste tentoonstelling óóit over mannenmode in het Mode en Kantmuseum in Brussel. Je kan deze expositie nog steeds bezoeken, net zoals nog twee andere exposities doorheen België. Dus mis het niet. We zetten ze even op een rijtje.

1. Expositie Masculinities

Het Mode en Kantmuseum in Brussel komt voor de dag met een gloednieuw concept: mannenmode. Nooit eerder in België werd de focus gelegd op de kledingkast van de man, maar dat veranderde in augustus 2020. De tentoonstelling toont de evolutie van de mannenkleding van eind de 18e eeuw tot de dag van vandaag. De man zijn garderobe heeft een enorme make-over doorstaan die in het prille begin getypeerd werd door een kostuum met een das, en zich eeuwen later heeft ontwikkeld tot een androgyne outfit voor zowel man als vrouw.

Op de tentoonstelling krijg je een unieke mix aan mannenkleding te zien van wereldbekende ontwerpers als Giorgio Armani, Jean Paul Gaultier, Dries Van Noten, Craig Green, etc.

Masculinities – nog tot 13 juni 2021 te bezoeken in het Mode en Kantmuseum in Brussel

/

2. Expositie Activewear

Sportkleding is sinds enkele jaren méér dan enkel en alleen kleding om in te sporten. Het heeft zich genesteld in onze kledingkast en is ondertussen een deel van onze alledaagse garderobe geworden. Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée belichten dat sportkleding een niet te vergeten onderdeel is geworden van de mode-industrie. Er is een intense relatie ontstaan tussen sporten en mode en dat brengt de tentoonstelling van Activewear in beeld. Je ziet er de evolutie van sportkleding doorheen de 19e eeuw tot nu, en ook een gigantische sneakercollectie staat er te blinken.

Modemuseum Hasselt

Activewear – te bezoeken vanaf 6 juni 2021 in het Modemuseum in Hasselt.

3. Expositie DRESS.CODE

Het Modemuseum in Hasselt biedt een tentoonstelling aan van modestukken met een emotioneel verhaal. De stukken zijn ieder op zich gedragen en gekoesterd geweest omwille van de speciale betekenis die er aan vasthangt. Emoties en avontuurlijke verhalen komen je tegemoet tijdens de expositie, maar voornamelijk de individuele geschiedenis van de persoon en zijn kledij staan centraal. Het gaat over een collectie van schoenen, juwelen en jurken die het museum verzameld heeft van verschillende iconische ontwerpers zoals Raf Simons, Comme des Garçons, Yves Saint Laurent en Alexander McQueen.

Boumedienne Belbachir

Dresscode – nog tot 9 mei 2021 te bezoeken in het Modemuseum in Hasselt.

Lees meer Marie Claire op: Bezoek nu de expo van Kassl Edition in Museum Voorlinden; Ontdek de tentoonstelling ‘Christian Dior: Designer of dreams’ vanuit je luie zetel; Fotograaf Pierre Debusschere dient een nieuw perspectief op diversiteit aan

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische ontwerpers, Mode expositie, Modetentoonstellingen.