9 onmisbare expo’s om in het buitenland te bezoeken deze zomer
© Vitra Design Museum

9 onmisbare expo’s om in het buitenland te bezoeken deze zomer

Door Florianne Thys
Leestijd: 5 min

Met mondjesmaat krijgen we opnieuw de kans om de buitenlandse cultuur op te snuiven en tentoonstellingen, musea en expo's een bezoek te brengen. Wij zetten er negen veelbelovende op een rijtje.

De cultuur van ons eigen land kennen we ondertussen door en door. Hoewel we niet op reis konden gaan, hebben we de tijd genomen om eigen cultuur en musea te gaan bezichtigen. Een leerrijke binnenlandse ervaring dus. Maar nu is het tijd voor wat anders, en staan we te popelen om ons te laten verrassen door de kunst van onze buurlanden. Want eerlijk: een Vervlaamste Michelangelo kan niet tippen aan de échte.

1. ‘Dior and Roses’ – Normandië

Als echte Dior-fan ben je vast een even grote liefhebber van de roos als Christian Dior himself. In zijn woorden is deze bloem “A symbol of grace, love and femininity”. Hij groeide als kind op in een rozentuin die zich bevond aan de Villa des Rhumbs in Granville, Normandië. Voor Dior was de roos een echte muze die tot op de dag van vandaag een ereplaatsje verdient. Van mode met bloemenprint en make-upproducten op basis van rozenextract tot de lancering van een boek over de koningin van de bloemen: de roos. En dat is niet alles: Dior deelt die unieke liefde ook in een tentoonstelling in het lichtroos gekleurde musée Christian Dior dat zich bevindt op de plek waar alles zijn begint kent.

Valentine Bedel

Dior and Roses, van 5 juni tot en met 31 oktober 2021, Musée Christian Dior.

/

2. ‘Scratching the Surface’ – Berlijn

In het Museum für Gegenwart in Hamburger Bahnhof is sinds eind mei 2021 de tentoonstelling Scratching the Surface te bezichtigen. Je krijgt hier een verstrengeling tussen mens, natuur en technologie te zien die vanuit verschillende tendensen zoals Arte Povera werd samengesteld. Je wordt ondergedompeld in het menselijke brein en hoe ze vroeger en nu dachten en denken over milieu en omgeving. Fenomenen zoals de uitputting van natuurlijke bronnen, klimaatverandering of de verspreiding van plastiek zijn gevolgen van menselijke acties wat een invloed heeft op de werking van onze aarde. En dat wordt hier voorgesteld door projecties, foto’s en beeldwerken. Met andere woorden: een leerrijke ervaring.

Mathias Völzke

Scratching the Surface, van 30 maart tot 7 november 2021, Museüm für Gegenwart.

/

3. ‘Histoire de Paris’ – Parijs

Misschien klinkt de naam je niet onbekend in de oren, maar Musée Carnavalet heeft de afgelopen vier jaar een grondige renovatie achter de rug. Het museum is amper nog te herkennen door de ingrijpende restauratie die het doormaakte. Zowel de gevels, de vloeren als de binnenkant van het gebouw werden in een nieuw jasje gestoken. Ook werd de bezoekersroute aangepast om de bezoekerservaring naar een hoger niveau te tillen. Het museum is een weerspiegeling van de geschiedenis van Parijs, vandaar Histoire de Paris. Met voornamelijk als doel dat je als bezoeker de moderne architectuur herontdekt.

Antoine Mercusot

Histoire de Paris, vanaf 29 mei, Musée Carnavalet.

/

4. ‘The Art of Escapism’ – Amsterdam

In de Melkweg Expo in Nederland staat alles in teken van escapisme wat de tentoonstelling The Art of Escapism betreft. Met andere woorden: het ontvluchten van de realiteit. De kunstenaars Thomas Bunt, Liza Houben, Jan Janssenswillen, Fabian Landewee, Mary Ponomareva, George Voronov, Lukasz Wierzbowski creëerden een plaats waar fantasie, verlangens en hoop samenkomen. Zij geven weer hoe mensen, waaronder jongeren, ernaar hunkeren om collectief samen te kunnen zijn in omstandigheden waarin dit niet toegelaten is. Het vormt een knipoog naar de coronaperiode van het afgelopen jaar, waar de drang naar vluchten nog nooit zo groot was. Deze tentoonstelling probeert met een niet-viserende blik de schoonheid te weerspiegelen die schuilgaat in het opzoeken van grenzen.

Lukasz Wierzbowski

The Art of Escapism, van 9 juni tot en met 18 juli 2021, Melkweg Expo.

/

5. ‘Claudia Andujar: The Yanomani Struggle’ – Londen

In het muziek-, theather- en filmcomplex ‘The Barbican’ in Londen stelt Claudia Andujar haar levenswerk en vijftig jaar lange relatie met de Yanomani voor. De Yanomani staan beter bekend als één van de grootste inheemse volkeren in Brazilië. Claudia mixt voor de tentoonstelling 200 afbeeldingen met audio-opnames en tekeningen van het volk die een duidelijk beeld scheppen van hoezeer het volk bedreigd wordt. Het is een afwisseling van foto’s waarop zichtbaar is hoe Claudia enerzijds worstelt met de gecompliceerde cultuur van de Yanomani. En anderzijds foto’s van Claudia die manifesteert als een fervente activist voor politieke verandering. De tentoonstelling is meer dan een representatie van de Yanomani, het is een voortdurende strijd die weergegeven wordt.

Claudia Andujar: The Yanomani Struggle, 17 juni tot en met 29 augustus 2021, The Barbican Centre.

/

6. ‘The Morozov Collection – Icons of Modern Art’ – Parijs

Na het succes van de grootste tentoonstelling Chtchoukine Collection – Icons of Modern Art, verwelkomt het Museum voor Fondation Louis Vuitton The Morozov Collection – Icons of Modern Art. De broers Mikhail Abramovitch Morozov en Ivan Abramovitch Morozov presenteren met hun collectie meer dan 200 meesterwerken van befaamde Franse en Russische moderne kunstenaars. De tentoonstelling neemt de volledige galerijen van het museum in beslag en stelt bekende namen zoals Matisse, Bonnard, Picasso, Gauguin, Van Gogh, Vrubel, Malevich, Repin etc. ten toon. Vanaf 22 september 2021 kan je met eigen ogen de tentoonstelling in Parijs gaan bezichtigen. Een collectie die mogelijk werd gemaakt door een internationale samenwerking van het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg, het Poesjkinmuseum voor Schone Kunsten in Moskou en de Tretjakovgalerij in Moskou.

Auguste Renoir

The Morozov Collection – Icons of Modern Art, van 22 september 2021 tot en met 22 februari 2022, Museum voor Fondation Louis Vuitton.

/

7. ‘Memphis: 40 Years of Kitsch and Elegance’ – Weil am Rhein

In 1980 brak de Memphisgroep door omwille van hun extraverte, kleurrijke en schreeuwerige patronen. De oprichter was Ettore Sottsass, een Italiaanse ontwerper en designer bekend om zijn industriële stijl. Verder bestaat de groep uit namen als Michele De Lucchi, Martine Bedin, Michael Graves en meer. De groep hun eerste collectie verscheen in 1981 in Milaan en gaf een herdefiniëring aan de populaire cultuur, het postmodernisme en de reclamekunst. Met de tentoonstelling Memphis: 40 Years of Kitsch and Elegance in de Vitra Design Museum Gallery vieren we het 40-jarige bestaan van de groep en worden hun ontwerpen opnieuw in de schijnwerpers geplaatst. Zowel meubelen, verlichting, tekeningen en schetsen in een industrieel jasje passeren er de revue.

Masanori Umeda

Memphis: 40 Years of Kitsch and Elegance, 6 februari 2021 tot en met 23 januari 2022, Vitra Design Museum Gallery.

/

8. She-Bam Pow Pop Wizz – Nice

In het MAMAC, Museum voor Moderne Kunst en Eigentijdse Kunst in Frankrijk maak je kennis met de wereld van pop art. Je krijgt een voorstelling te zien van 20e eeuwse helden en hun liefde voor kunst. Een mix van Noord-Amerikaanse vrouwen en Europese vrouwen vertellen hun verhaal en schetsen een beeld van de internationale pop art. Eén van de kunstenaressen is de charismatische Niki de Saint Phalle, bekend van de reeks beelden aan de fontein op Place Igor Stravinsky in Parijs. Typerend aan de vrouwen hun kunst is de overladenheid aan levendige kleuren. Dat verbaast je niet als je weet dat hun drijfveer ” Love is all we need” is.

Cécilia Conan

She-Bam Pow Pop Wizz, van 3 oktober 2020 tot en met 29 augustus 2021, MAMAC.

/

9. Phyllida Barlow: Frontier – München

Phyllida Barlow is een Britse beeldhouwster die bekend is om haar lompe en logge sculpturen. Sinds maart 2021 zijn haar werken te bewonderen in het Haus der Kunst in München op haar tentoonstelling Frontier. Wat je voornamelijk zal zien zijn sculpturen van hout, karton, cement, klei, plastiek en textiel. Zo tovert ze alledaagse materialen om en daagt ze hiermee de toeschouwer uit om een ruimte een tweede blik te geven. Barlow is zeer radicaal in haar werken en probeert hiermee debatten over grenzen en drempels op gang te brengen.

Maximilian Geuter

Phyllida Barlow: Frontier, van 10 maart tot en met 25 juli 2021, Haus Der Kunst.

Lees meer Marie Claire op: De hipste drankjes van 2021 zitten in een blikje; Logeren bij Belgen in 5 buitenlandse B&B’s; Le Tanneur eert de liefde in nieuwe campagne ‘Love is Love’.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Amsterdam, Berlijn, Buitenland, Expo's, Exposities, München, Musea, Parijs, Tentoonstellingen.