Kringloopeconomie: Ikea gaat nu ook meubels verhuren
© Pers

Kringloopeconomie: Ikea gaat nu ook meubels verhuren

Door Monica Mirkos  & Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Vanaf 2020 zal Ikea starten met een initiatief waarbij het mogelijk wordt om meubels te leasen. Met het project wil de group Ingka klanten stimuleren om op een duurzame manier meubels te kopen, onderhouden én om ze daarna weer terug te brengen naar de winkel.

/

Op naar een kringloopeconomie

De Zweedse gigant maakte deze beslissing op basis van de resultaten van een enquête bij hun klanten over de kringloopeconomie. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2030 een circulair bedrijf te worden met een positieve impact op het milieu. In 2018 werden reeds 8,7 miljoenen producten van het bedrijf hersteld en opnieuw verkocht. Daarnaast zijn ook miljoenen bestellingen voor reserveonderdelen verwerkt om producten te herstellen en zo ook de levensduur van hun meubelen te verlengen.

Lees ook: Duurzame mode: De Kringwinkel opent gloednieuwe kledingwinkel bij Meir

/

Leasing, een duurzame oplossing?

Jesper Brodin, directeur van de Ingka group, verklaart de keuze voor leasing: “Experimenteren met de mogelijkheid tot leasen is een van de manieren om onze producten betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer aan te bieden aan onze klanten. Klimaatverandering en de consumptiemaatschappij zijn bij de grootste uitdagingen van onze samenleving. Dit initiatief is het bewijs dat wij hard werken om onze visie na te streven en het leven van een groot aantal mensen te verbeteren.”

Lees ook: Yuka: de app die voedsel scant, eindelijk beschikbaar in België

/

De volgende stappen van Ikea

Ikea wil ervoor zorgen dat alle producten tegen 2030 gemaakt worden van hernieuwbare en recyclebare materialen. Ze worden ontworpen volgens het principe van de kringloopeconomie om hergebruikt, gerepareerd en gerecycleerd te worden. Bovendien zal het bedrijf tegen 2020 alle plastic producten voor eenmalig gebruik uit alle winkels en restaurants bannen.

Meer lezen? Modeketen Monki kiest deze herfst voor 100% duurzaam katoenEcoreizen: 5 reizen die onze planeet niet te veel belasten.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Circulaire economie, Duurzaamheid, Ikea, Kringloopeconomie, Leasing.