Brand samen een kaars met Candle Up! als steun aan de kunstsector
© rv

Brand samen een kaars met Candle Up! als steun aan de kunstsector

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Een kaars met een symbolisch gebaar als lichtpuntje. Brussels Gallery Weekend steekt de kunst- en evenementensector een hart onder de riem met een nieuw initiatief. Samen met Candle Up en Quintessence LAB creëerden zij enkele kaarsen waarvan ze de opbrengst integraal schenken aan Feed the Culture.

“Al die jaren hebben we het geluk gehad om ons evenement te kunnen organiseren dankzij de blijvende inzet van onze kunstenaars. Nu zij het moeilijk hebben, is het aan ons om hen te steunen”. Dat zijn de mooie woorden van Sybille du Roy, directrice van Brussels Gallery Weekend. Zij vindt het belangrijk om de kunstenaars een lichtpuntje aan te reiken zodat zij hun werk verder blijven doorzetten.

RV

Candle Up! een kaars

Zo ontstond  het initiatief Candle Up! na een gesprek met Valentine Pozzo di Borgo, de oprichtster van Quintessence LAB. Valentine is een specialist wanneer het aankomt op verfijnde geurervaringen. Ze twijfelde dan ook niet lang om mee dit initiatief uit de grond te stampen. Het uiteindelijke doel is de opbrengst van de verkoop van kaarsen te schenken aan Feed The Culture, een project dat dag en nacht steun biedt aan de getroffen sector.

/

3 stromingen met 1 doel

Drie bekende kunstenaars, Pieter Vemeersch, Lionel Estève en Sanam Khatibi, sloten zich aan bij Candle Up! en lieten hun creatieve geest de vrije loop gaan. Hieruit kwamen enkele prachtige kaarsen tot stand.

Lionel Estève ontwierp een glasraam dat solidariteit symboliseert waarmee hij de zachtheid, de soepelheid en de transparantie van het kaarsvet beklemtoont. Pieter Vermeersch sloeg het over een andere boeg. Hij ontwierp twee kaarsen die zowel ieder op zich kunnen functioneren, maar ook als set van twee. Voor hem is het belangrijk om te blijven geloven in de positieve kracht die kunst in zich draagt en het effect ervan op de maatschappij.

/

Tenslotte ontwierp Sanam Khatibi een kaars die verfijnd is met één van haar Vanitassen. Dat is een serie van 21 miniaturen waarvoor Khatibi zich liet inspireren door het Gouden Tijdperk van de Vlaamse Grootmeesters.

Koop een kaars en red de kunstenaar

Wie een kaars wil kopen, betaalt 60 euro voor een enkele kaars en 115 euro voor de duokaarsen. De opbrengst daarvan wordt volledig geschonken aan Feed the Culture. Dit burgerplatform van vrijwilligers staat in voor een solidaire culturele voedselbank die gratis pakketten uitdeelt aan mensen die het nodig hebben. Pauline Duclaud-Lacoste is de oprichtster van Feed the Culture en wijst er ons op dat het platform ontstaan is uit noodzaak. “Wij willen de getroffen personen uit de sector ondersteunen, zodat ze binnenkort weer trots kunnen zeggen: ‘Ik ben kunsternaar.'”

Je kan de kaarsen voorbestellen tussen 15 februari tot 25 maart via de website van Brussels Gallery Weekend.

Lees meer Marie Claire op: Martien Margiela maakt debuut als kunstenaar, Pitch de podcast: Doir Talks hedendaagse vrouwelijke kunst, Dirk Van Saene maakt debuut als keramiekkunstenaar

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussels gallery weekend, Feed the culture, Kaars, Kaarsen, Kunstenaars.