Saskia De Coster is ongelijkheid tussen mannen en vrouwen beu en richt sekte op
© Pers

Saskia De Coster is ongelijkheid tussen mannen en vrouwen beu en richt sekte op

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Schrijfster, kunstenaar en columniste Saskia De Coster is de ongelijkheid tussen de seksen beu en richt een vrouwensekte op. In de online voorstelling 'De sekte van Saskia' gaat ze met solidaire zuster de dialoog aan.

/

Saskia De Coster heeft een sekte opgericht. Onder meer Delphine Lecompe, Sihame El Kaouakibi en Martha Claeys zijn lid. Hoewel ‘De Sekte van Saskia’ een voorstellingen is, staat het voor meer dan dat. Het is een aanklacht op de aanhoudende ongelijkheid tussen de seksen.

Tijdens ‘De Afspraak’ op één vertelt Saskia: “Het idee is ontstaan door een geval van seksisme dat ik heel flagrant vond. In September heeft een Française, Pauline Harmange, een manifest geschreven met de provocerende titel: ‘ik heb een hekel aan mannen’. Zij beschrijft daarin op intelligente wijze dat er historisch gezien wel iets voor te zeggen is dat vrouwen niet staan te springen om de categorie mannen toe te juichen. (…) Zij is daarover beginnen schrijven, ook omdat vrouwen het recht hebben op een veilige ruimte, waar ze zich veilig in voelen en samen kunnen zijn.”

Ik wil de idioot zijn die aan het hoofd van zo een sekte staat,” aldus Saskia De Coster.

Verontwaardigd over de aanhoudende ongelijkheid bekroonde Saskia zichzelf tot leider van een sekte, of zoals zij het zelf noemt: ‘de idioot spelen’. “Mijn idee was: stel dat we vertrekken vanuit het matriarchaat. Je hebt het patriarchaat met mannelijke dominantie in structuren, wat als we dat omkeren en daar een sekte van maken? (…) Het viel me op dat sekteleiders altijd mannen zijn. Het gaat altijd over macht. Dus ik wil de idioot zijn die aan het hoofd van zo een sekte staat”, vertelt ze tijdens haar uiteenzetting.

Het idee is om een debat te openen over de vraag: hoe zit het eigenlijk met die twee maten en twee gewichten? Behoud de Begeerte wil de sekte een digitaal platform bieden om de grenzen van het mogelijke af te tasten. Bekijk de voorstelling nu online via www.begeerte.be.

Lees meer Marie Claire op: 22-jarige dichter Amanda Gorman geeft Amerika hoop, Christophe Vekeman wint de Sabam Literatuurprijs en Pitch the podcast: ‘Chanel Connects’.

Tags: Saskia De Coster, Vrouwenwereld.