Nieuw campagnebeeld Maison Valentino doet stof opwaaien
© Instagram @MaisonValentino

Nieuw campagnebeeld Maison Valentino doet stof opwaaien

Door Esther Marneffe
Leestijd: 1 min

Een nieuw campagnebeeld van Maison Valentino gaat momenteel over de tongen in de modewereld. Op de foto in kwestie poseert fotograaf Michael Bailey Gates naakt met een Valentino 'Garavani Roman Stud'-handtas. Sommige fans voelen zich oncomfortabel omdat het beeld niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk is.

/

De nieuwe campagne van Maison Valentino draait om vrijheid van meningsuiting en waardering voor de grenzeloosheid van individualiteit, maar dit weerspiegelt zich niet in alle reacties. Het campagnebeeld is een zelfportret van fotograaf Michael Bailey Gates met de Valentino ‘Garavani Roman Stud’-handtas. Bailey Gates staat naakt op de foto in een elegante houding.

Ondanks dat de foto – gelukkig – veruit het meeste likes kreeg van alle beelden uit de campagne, ontketende het ook een stortvloed aan haat en agressiviteit. Sommige Valentino-fans voelen zich niet comfortabel bij de “gender bending” in het campagnebeeld. Dit is het doorbreken of “buigen” van de stereotiepe genderrollen. De grens tussen man en vrouw wordt steeds meer fluïde. Volgens de comments zou dit niet zijn wat klanten van het modehuis willen zien.

De commentaar op de foto wakkert op zijn beurt dan weer een nieuwe discussie aan. Bepaalde mensen onderstrepen het belang van vrije meningsuiting. Ook wanneer een campagnebeeld niet in de smaak valt, mag dit vermeld worden. Maar hier komt ook veel intolerantie bij kijken. Identiteit is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk dat iedereen zich kan uitdrukken zoals hij of zij is en dat dit geaccepteerd wordt door de maatschappij.

/

Reactie Valentino

Pierpaolo Piccioli, de creatieve directeur van het modehuis, reageerde ontzet via Instagram op de negatieve reacties.

“Het is mijn taak om mijn visie op schoonheid over te brengen. Wat we mooi vinden, is een weerspiegeling van onze eigen waarden. Haat is geen uitdrukking, haat is een reactie op angst en angst kan gemakkelijk in geweld veranderen… We moeten elke vorm van geweld, haat, discriminatie en racisme bestrijden en veroordelen en ik ben er trots op mijn stem en mijn werk te gebruiken om dit te doen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pierpaolo Piccioli (@pppiccioli)

Vond je dit interessant? Lees dan ook: De meest vrouwonvriendelijke uitspraken uit de sportwereldWeek tegen Straatintimidatie: vrouwen voelen zich onveiliger dan ooit tevorenJacquemus eert de vrije liefde in nieuwe campagne ‘L’AMOUR’

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gender bending, Maison Valentino, Michael Bailey Gates, Pierpaolo Piccioli, Valentino Garavani.