Ecoreizen: 5 reizen die onze planeet niet te veel belasten
© Pixabay

Ecoreizen: 5 reizen die onze planeet niet te veel belasten

Leestijd: 2 min

We houden met z'n allen van reizen, maar jammer genoeg draagt het ook bij aan de vervuiling van onze planeet. Toch is het ook mogelijk om op reis te gaan, zonder onze planeet al te veel te belasten. Ontdek snel vijf ecoreizen, die het perfecte groene alternatief  vormen voor je gebruikelijke vakantie.

Het vliegtuig nemen of een lange rondrit met de auto vergroten onze ecologische voetafdruk vaak enorm. Steeds meer mensen, zowel ouderen als jongeren, opteren dan ook voor ecoreizen. Het zijn groene reizen die onze planeet stukken minder belasten.

/

Authentiek Queyras

Met de trein sta je op slechts enkele uren tijd in de Franse Alpen. Daar vindt je Queryas, een klein dal dat tevens een natuurpark is. De streek ligt tamelijk afgelegen en is daarom nog authentiek. Het is de ideale regio om op trektocht te gaan en dieren zoals gemzen, adelaars en alpenmarmotten te spoten. Bovendien kan je er ’s nachts slapen in een van de gezellige, hooggelegen berghutten. Romantiek en sfeer verzekerd!

/

Het groene Venetië

In de Vendée vindt je het groene Venetië of la Venise verte. Je kan er varen in een prachtig, door de mens aangelegd moerasland. Het ongelooflijk labyrint van waterwegen bezorgd je ongetwijfeld een reis om nooit te vergeten. Traditionele bootjes en kano’s glijden als het ware over het moeraswater. Na een dag vol genot van de natuur, kan je logeren in een van de ecologische logeerplekken. Zo kan je overnachten zoals een bij in een cocon in een van de Terragora Lodges.


/

Ecologisch Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol hecht men veel waarde aan ecologie en duurzaamheid en dat is duidelijk te zien aan hun toerisme. In bio-hotels ontdek je er heerlijk organisch voedsel, waardoor je ontdekt dat duurzaam niet gelijk is aan ‘al het goede opgeven’. Zo kan je bijvoorbeeld terecht bij de familieboerderij Taser Alm, waar de slaapkamers verwarmd worden met houtsnippers en zonnepanelen. Een deel van de stroom wordt er ook voorzien door  fotovoltaïsche installaties en men gebruikt er water uit eigen bron.

/

Fietsen in de Vallée du Loir

Ook een fietsvakantie is een milieuvriendelijk alternatief. De rustige Vallée du Loir is een ideale locatie voor fietsers. Je kan er tussen het bewegen door stoppen bij verschillende ambachtelijke winkels die je met plezier vertellen over de lokale en seizoensgebonden producten. Stop nog even in een van de heerlijke wijnwinkels en je picknick is helemaal compleet!

/

Groen Slovenië

Voor natuurliefhebbers met interesse voor ecoreizen is Slovenië de perfecte bestemming! Opteer niet voor een vliegtuig, maar voor de meer ecologische bus- of treinreis. Ook ter plaatse kan je alles ‘slow’ doen met het openbaar vervoer of je kan zelfs sportief alles met de fiets doen. Met 8000 beschikbare kilometer aan fiets- en wandelpaden heb je keuze te over! Ter plaatse kies je voor een eco-hotel, eco-lodge of zelfs een eco-boerderij om in te logeren.

Meer lezen? Vakantietrend: helft meer Belgen trekt op luxereisDeze touroperator organiseert prachtige cruisereizen voor en met Belgen, Ikos Resorts tilt luxueuze all-in vakanties naar een hoger niveau.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Ecoreizen, Milieu, Reizen.