5 x positief nieuws om februari met een glimlach af te sluiten
© Getty Images/MC

5 x positief nieuws om februari met een glimlach af te sluiten

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Na het klotejaar dat 2020 was, lijkt het alsof we voortdurend bedolven worden onder slecht nieuws. Gelukkig gebeurt er ook heel wat moois in de wereld. Dit jaar maken we aan het einde van de maand telkens een overzichtje van 5 optimistische nieuwsfeiten waar we gelukkig van werden. 

/

Nike past ontwerp aan voor tiener met Cerebrale Parese

In 2012 schreef Matthew Walzer een brief naar Nike met een opvallend verzoek. In de brief legt Matthew uit hoe hij twee maanden te vroeg geboren werd, waardoor zijn longen onvoldoende ontwikkeld waren en zijn hersens niet de nodige zuurstof ontvingen. Als gevolg ontwikkelde Matthew Cerebrale Parese. Tegen de dokters hun verwachtingen in heeft hij leren wandelen en duidelijk leren praten. Geen enkele uitdaging lijkt te groot, behalve een: “Er is een vaardigheid die ik nog steeds niet onder de knie heb en dat is mijn schoenen knopen. Cerebrale Parese verstijft de spieren. Hierdoor heb ik maar één flexibel hand, wat het knopen van schoenen moeilijk maakt”, zo schrijft Matthew Walzer in zijn brief.

Op het moment van schrijven ging Matthew bijna naar de universiteit, een moment in zijn leven waar hij heel erg hard naar uitkeek. “Ik droom ervan om naar de universiteit te gaan zonder dat iemand anders mijn schoenen moet vastbinden. (…) Als tiener die ernaar streeft om zo zelfstandig mogelijk te leven, is dit erg frustrerend, en op met momenten zelfs beschamend.”

Matthew wou met zijn brief vooral de aandacht te vestigen op zijn probleem. De brief vond uiteindelijk zijn weg tot bij Tobie Hatfield, een ontwerper bij Nike die voordien al schoenen ontwikkelde voor paralypics met dezelfde problemen. Hatfield schreef terug en beiden heren werkten nauw samen. Walzer probeerde verschillende designs over een periode van jaren en gaf telkens zijn ongezoute mening hierover. Deze maand kwam er dan officieel een hele collectie schoenen uit die snel en makkelijk in te stappen zijn. De ‘FlyEase’-collectie is momenteel wel alleen op uitnodiging beschikbaar, maar zou later dit jaar wijdverspreid te koop zijn.

/

Black Lives Matter-beweging wint Zweedse prijs voor mensenrechten

‘The Black Lives Matter Global Network Foundation’ won deze maand de Zweedse Olof Palme-prijs voor mensenrechten. De organisatie promoot wereldwijd vreedzame burgerlijke protesten en strijdt tegen politiegeweld en tegen geweld op basis van huidskleur.

De prijsuitreikers zagen hoe de organisatie meer dan 20 miljoen mensen achter hen kreeg, in Amerika alleen. Over de hele wereld mag je daar gerust nog enkele miljoenen bij tellen. “Dit toont dat racisme niet alleen een probleem is van Amerika, maar van de hele wereld”, aldus de Zweedse organisatoren.

De Olof Palme-prijs bestaat uit een geldbedrag van zo’n 100.000 Amerikaanse dollar (zo’n 82.000 euro), die in het leven geroepen werd door de Zweedse Olof Palme Memorial Fund. Het herdenkt de nagedachtenis van de sociaaldemocratische premier van Zweden, Olof Palme, een uitgesproken internationale mensenrechtenverdediger – en felle tegenstander van de betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Vietnam – die in 1986 in Stockholm werd vermoord.

/

Estland wordt enige land met een verkozen vrouwelijke president en vrouwelijke eerste minister

De huidige president van Estland, Kersti Kaljulaid, werd verkozen door het parlement in 2016 en werd zo de eerste vrouwelijke president van het land ooit. Sinds deze maand zal ook het hoofd van de Estlandse regering een vrouw zijn. Kaja Kallas, de voormalige voorzitter van ‘Eesti Reformierakond’ een liberale pro-vrije markt politieke partij, is sinds deze maand de eerste vrouwelijke eerste minister van het land.

Een belangrijk detail hierbij is het woord ‘verkozen’. Er zijn namelijk nog drie andere landen waar zowel het staatshoofd als de eerste minister een vrouw zijn, alleen gaat het bij die drie landen om een monarchie. Zo hebben Nieuw-Zeeland en Barbados beiden hetzelfde staatshoofd, Koningin Elizabeth II, en heeft Denemarken Koningin Margrethe II aan het hoofd staan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kersti Kaljulaid (@kerstikaljulaid)

/

Voor het eerst in de EU werd er meer hernieuwbare energie gebruikt dan fossiele brandstoffen

Goed nieuws voor het klimaat! Uit een jaarlijks rapport dat het energieverbruik in de Europese Unie traceert, blijkt dat hernieuwbare energie voor zo’n 38% deel uit maakte van de totale elektriciteit in 2020. Nipt meer dan de 37% voor fossiele brandstoffen.

De Europese uitstoot door elektriciteit is de afgelopen vijf jaar aan een recordtempo gedaald, waardoor we zo’n 30% schoner leven sinds 2015. Deze evolutie is grotendeels het gevolg van de groeiende capaciteit van zonne- en windenergie. Ondertussen is het gebruik van kolen met een record van een vijfde gedaald.

/

Nieuw-Zeeland maakt vanaf juni menstruatieproducten gratis voor leerlingen

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, blijven tot 95.000 leerlingen tussen hun negen en achttien jaar soms thuis omdat zij niet de juiste menstruatieproducten kunnen kopen. “Door de producten gratis te maken, kunnen zij naar school blijven gaan”, zegt de premier.

De Nieuw-Zeelandse regering maakt voor dit plan zo’n 18 miljoen dollar (15 miljoen euro) vrij om de producten gratis beschikbaar te stellen op scholen. Menstruatiearmoede is een wereldwijd probleem, ook in België. Met deze aanpak hoopt Ardern een voorbeeld te zijn voor andere landen, want deze maatregel komt alleen het welzijn van onze jongeren ten goede.

Lees meer Marie Claire op: 5 x positief nieuws om januari met een glimlach af te sluiten, Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem en Belgische ontwikkelt 100% biologisch afbreekbaar garen: “Het is financieel niet voordelig om duurzaam te zijn”.

Tags: Februari, Positief nieuws.