Marie Claire Book Club: de #BlackLivesMatter must-reads voor juni
© Bol.com

Marie Claire Book Club: de #BlackLivesMatter must-reads voor juni

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Juni wordt momenteel gekenmerkt door de Amerikaanse protesten tegen politiegeweld naar de zwarte bevolking toe. Indien je wil helpen racisme tegen te gaan, is het belangrijk jezelf hierover te onderwijzen. Daarom lijsten wij voor jou de belangrijkste boeken op geschreven door zwarte auteurs, over de zwarte gemeenschap of over racisme.

/

To kill a mockingbird door Haper Lee

Harper Lee

Bol.com

Indien je deze klassieker nog niet gelezen hebt, moet je dit absoluut doen. Naast het feit dat het verhaal prachtig geschreven is, leert het jou veel over het historisch Amerikaans rechtssysteem en de manier waarop racisme hierin aan bod komt. Het boek gaat over een jong meisje die samen met haar vader in de Zuiderse staat Alabama woont. Wanneer haar vader wordt aangesteld een zwarte man te verdedigen, die verdacht wordt een meisje te hebben verkracht ontstaan er vele spanning in het dorp. Spanningen die het hoofdpersonage, Scout, maar moeilijk kan begrijpen.

/

Just Mercy: a story of justice and redemption door Bryan Stevenson

Bryan Stevenson

Bol.com

Wanneer je ‘To Kill a Mockingbird’ aangrijpend vondt, houd je dan vast voor deze waargebeurde versie. Bryan Stevenson was een jonge advocaat die met zijn praktijk de meest onbeholpen wou helpen. Tijdens een van zijn eerste processen, die van Walter McMillan, kwam Stevenson terecht in een politiek web vol samenzweringen. McMillan was namelijk levenslang veroordeelt voor een brutale moord die hij, zo verklaarde hij volhardend, niet had gepleegd. Een ervaring die Bryan Stevenson voor eeuwig heeft verandert en wie weet jou binnenkort ook.

/

Waarom ik niet meer met witte mensen over racsime praat door Reni Eddo-Lodge

Reni Eddo-Lodge

Bol.com

In dit boek gaat Reni Eddo-Lodge opzoek naar naar de historische oorzaken van racisme. Ze toont zeer confronterend aan hoe niet-witte mensen dag in dag uit geconfronteerd worden met racisme. Indien je jou afvraagt hoe en of onze samenleving dit in stand houdt, hoopt de schrijfster met dit boek jouw vraag te beantwoorden. Dit boek leert je alles over white privilege, racisme, feminisme en de geschiedenis van niet-witte mensen in het Verenigd Koninkrijk. Een echte must-read voor iedereen die geïnteresseerd is zich beter te onderwijzen en mensen van kleur beter wil begrijpen.

/

The hate you give door Angie Thomas

Angie Thomas

Boekvinder.be

In The Hate You Give is het zestienjarige hoofdpersonage Starr Carter getuigen van een brutale moord door een politieagent op haar beste vriend Khalil. Niet omdat hij gewelddadig was, wel omdat hij vermoedelijk een drugsdealer was. Het boek neemt je mee in het verhaal van een verslagen Starr die haar leven probeert herop te bouwen in een oneerlijke samenleving. Dit boek toont bijzonder goed aan wat de katalysators zijn geweest voor de huidige protesten in Amerika, maar toont ook het racisme waar vele Afro-Amerikanen dagelijks mee te maken krijgen.

Lees meer Marie Claire op: Luddites: voor de boekenwurm die tussen de wijntjes door leest, Marie Claire Book Club: de must-reads voor mei en Marie Claire Book Club: de must-reads voor April.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Black Lives Matter, Boekclub.