Lopen op groene wolkjes: Veja brengt loopschoen op de markt
© Veja

Lopen op groene wolkjes: Veja brengt loopschoen op de markt

Leestijd: 1 min

Veja, het populaire vegan sneakerlabel, zet zijn allereerste stappen in de sportwereld en maakt furore met de Veja Condor, de allereerste loopschoen met een ecologisch DNA dat resoluut ingaat tegen plastic als hoofdbestandeel van sportschoenen.

Na ruim vier jaar onderzoek, is Veja erin geslaagd om een lichte, flexibele, kleurrijke maar vooral ecologisch verantwoorde loopschoen te ontwerpen. Resultaat? Een ecologische uniseks schoen die ideaal is om de loopprestaties te verbeteren. De buitenzool van deze sneakers bevat inderdaad 30% wild rubber uit de Amazone, 31% rijstschillen en 39% synthetisch rubber. Ofwel, de musthave om stijlvol, en met respect voor de planeet te joggen tijdens je volgende hardloopsessie.

Als bonus wordt de schoen in zijn geheel vervaardigd in een fabriek in Brazilië, die de rechten van de werknemers respecteert.

 

Veja is niet vies van collabs met andere merken. Eerder waren er al samenwerkingen met Flaneurz, Deyrolle & Bellerose. Welke is jouw favoriet? 

/

99% plastic

Tot op vandaag worden loopschoenen voornamelijk vervaardigd uit plastic. 99% van het gebruikte materiaal in loopschoenen is plastic, meer bepaald een polymeer dat voor 99% uit petroleum wordt ontgonnen. De vervuilende cyclus van het aanboren van petroleum als grondstof om er plastic uit te vervaardigden tot het afstoten van versleten, niet-gerecycleerd plastic dat zo opnieuw in de oceanen belandt kunnen we terugdringen door onze afhankelijkheid van beide grondstoffen te reduceren. Die basisredenering vormt het uitgangspunt voor Veja’s nieuwe Condor. Stap voor stap, letterlijk en figuurlijk.

/

De allereerste post-petroleum sportschoen

Na vier jaar onderzoek en ontwikkeling slaagde Veja erin om de allereerste ecologische loopschoen op de markt te brengen. Achter het ontwerp van de Condor gaan meerdere nieuwe eco-technologieën schuil, terwijl de vormgeving geïnspireerd is op de botstructuur van de Zuid-Amerikaanse condor.

veja

Veja

De Condor is gemaakt van 53% natuurlijke of gerecyclede materialen, waaronder wild Amazone rubber, jute en bananenolie. De zool is een combinatie van wilde Amazone-rubber, rijstafval en synthetisch rubber, terwijl de bovenkant is gemaakt van een gaas gemaakt met plastic flessen opgehaald in de straten van Rio en Sao Paolo.

/

De 6 verschillende Condor kleurencombinaties

Prijskaartje? €130. 

/

Over Veja

Veja zag in 2005 het levenslicht, nadat oprichters Sébastien Kopp en Ghislain Morillion de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken zagen. Het duo wilde opnieuw uitvinden wat zij zagen als het “meest symbolische object van [hun] generatie”. Dus werd hun duurzame sneakermerk geboren. Veja heeft een enorme fanbase, waaronder zelfs de hertogin van Sussex, Meghan Markle.

Zin gekregen om een toertje te gaan rennen? 5 hardlooptips van sprintster Naomi Sedney.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Condor, Loopschoen, Schoenen, Sport, Veja.