Lang geleden was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa. Nu is het een nieuw stuk stad waar bedrijven zich kunnen vestigen, restaurants, winkels en bars zullen openen en waar Brusselaars kunnen samenkomen. Gare Maritime is volledig energieneutraal, fossielvrij en bij elk aspect van de verbouwingen werd rekening gehouden met het duurzame aspect.
Zo is een totaal oppervlak van 17.000 m2 aan zonnepanelen aangebracht op de daken, er wordt regenwater hergebruikt om de tuinen van water te voorzien en geothermische warmtepompen zijn de enige bron van verwarming. Door dat diepgewortelde duurzame DNA van het project, heeft het nu de Nederlandse architectuurprijs ARC20 in de wacht gesleept.
Heropleving door Gare Maritime
“De manier waarop Gare Maritime bijdraagt aan de heropleving van dit stadsdeel van Brussel is indrukwekkend. De enorme open ruimte in de middenbeuk geeft veel mogelijkheden voor een diverse programmering en toe-eigening, en nodigt uit tot een multifunctioneel gebruik. Precies datgene wat je van een plein in de stad kan verwachten”, aldus de ARC20 juryleden.
Lees ook: Champagne was dankzij de coronacrisis nog nooit zo goedkoop. Fan van ‘The Crown’? In deze hotels komen royals over de vloer. Brussel: 7 nieuwe (afhaal)adresjes.