Fan van ‘The Crown’? In deze hotels komen royals over de vloer
© Ritz Paris

Fan van ‘The Crown’? In deze hotels komen royals over de vloer

Door Marie Geukens en Elspeth Jenkins
Leestijd: 4 min

Heb je het vierde seizoen van 'The Crown' net zoals ons in één ruk uitgekeken? Dan hebben we goed nieuws, want we zochten drie hotels uit waar de beau monde graag kwam of komt, en waar je je prinsessenfantasieën de vrije loop kan laten. Want waar royals over de vloer komen, blijft vaak een goed verhaal hangen. 

/

Hôtel Ritz, Parijs

Een suite in het Ritz hotel in Parijs, net zoals The Crown.

Ritz Paris

Het Ritzhotel in Parijs kreeg zijn portie royals over de vloer. En bij royals horen roddels en schandalen, al hoeven de hoteleigenaars soms niet voor hen onder te doen.

De Ritz werd in 1898 opgericht door de Zwitser César Ritz en zijn chef-kok Auguste Escoffier. Beiden hadden hun pluimen verdiend bij The Savoy in Londen. Grote beloftes, ware het niet dat het duo daar buiten gesmeten werd voor de verdwijning van 3400 pond aan peperdure wijnen en sterke drank. Toen een fenomenaal bedrag. Tegen de tijd dat ze uit Londen vertrokken, hadden ze de helft van het posh clientèle overtuigd om een bezoekje te brengen aan hun nieuwe project in Parijs: hotel Ritz aan de Place Vendôme.

Lees ook: Op deze outfits van prinses Diana zijn de outfits van The Crown gebaseerd.

Het was één van de eerste hotels in Europa die kamers verhuurden met elektriciteit, een eigen badkamer en telefoonaansluiting. De Parijse society kreeg en krijgt er maar niet genoeg van. Het enige excuus om niet in de Ritz te verblijven, zei Ernest Hemingway ooit, is dat je het niet kan betalen.

De bekendste kamer van het hotel is de Imperial Suite, op de eerste verdieping. De suite bestaat uit twee slaapkamers, een salon en een eetkamer. De plafonds zijn zes meter hoog en het bed in de eerste slaapkamer is een exacte replica van dat van Marie-Antoinette in Versailles. Dit was de suite waar prinses Diana voor de laatste keer dineerde voor haar tragische ongeval op 31 augustus 1997.

Coco Chanel, die we toch fashion royalty mogen noemen, woonde tot aan het einde van haar leven in de Ritz. In haar suite kan je vandaag nog logeren. Gewoon vragen naar de Coco Chanel Suite op de tweede verdieping. Voor 18.000 per nacht kan je je volledig onderdompelen in de wereld van Chanel. Al heb je daar natuurlijk ook wel vijf handtassen voor…

Meer info: ritzparis.com.

/

Manoir de Lébioles, Spa

Manoir de Lébioles in Spa, net zoals in The Crown.

Manoir de Lébioles

Het Belgische koningshuis was in het verleden nu niet bepaald een onbeschreven blad, wanneer het op schandalen aankomt. En dat was al heel vroeg het geval, zelfs tijdens de regeerperiode van onze eersteling: koning Leopold I. Enter Georges Neyt, een diplomatiek gezant en minister, van wie beweerd wordt dat hij de buitenechtelijke zoon van diezelfde Leopold was.

Bij hem begint het verhaal van Manoir de Lébioles, een prachtig landhuis aan de rand van het Ardense stadje Spa, waar ook weleens naar verwezen wordt als ‘Petit Versailles des Ardennes’. Een duidelijk signaal dat zijn eigenaar een man met oud geld en koninklijke connecties was. In de periode dat het gebouwd werd, tussen 1905 en 1910, dweepte de zakenwereld immers voornamelijk met artnouveauherenhuizen, of met de verwante jugendstil-beweging rond de Weense architect Josef Hoffmann, die in diezelfde periode het Stockletpaleis in Brussel bouwde. Wie toen nog een landhuis in Versaillesstijl liet optrekken, moest wel adelijke genen hebben.

Niet veel later stierf Georges Net, en hij liet zijn landgoed na aan zijn nichtje prinses Clémentine, de jongste dochter van Leopold II. Maar zij gaf het al snel door aan een Luikse zakenfamilie. Rond 1980 werd de manoir omgetoverd tot een hôtel de charme. In 1999 werd het opnieuw verkocht, maar door een aantal tegenslagen kende het jaren van leegstand en vandalisme.

Gelukkig kunnen wij vandaag opnieuw genieten van de oorspronkelijke, overweldigende charme van Manoir de Lébioles. De originele vloerbedekking werd hersteld en de 120 ramen stuk voor stuk gerestaureerd. Ook de Franse tuinen errond schitteren als voorheen.

Lees ook: Alles wat je wil weten over het vierde seizoen van The Crown.

Wanneer je toekomt, doemt dit kleine Versailles op aan het einde van een gloeiende landweg. Het hotel ademt luxe en is de perfecte retraite voor fans van geschiedenis van moordmysteries. Hercule Poirot kan hier elk moment uit een bibliotheek komen, terwijl Marie-Antoinette al aan de wijn zit op het terras. Een landgoed met een rijke geschiedenis als dit kom je in ons land niet vaak meer tegen.

Je ontdekt hier het beste van wat de Ardennen te bieden hebben: een fantastische cuisine en een spa met zwembad, wat het vakantiegevoel nog meer aanwakkert. Het ongerepte landschap maakt het plaatje compleet. Het historische centrum van Spa ligt op vijf minuten rijden en heeft zelf een rijke geschiedenis. Vooral het casino is een bezoekje waard, meteen ook het oudste van Europa.

Meer info: manoirdelebioles.com.

/

Casa de Campo, Dominicaanse Republiek

Fan van 'The Crown'? In deze hotels komen royals over de vloer - 3

Casa de Campo

De mensen die echt naar de zon willen en het wel gehad hebben met België en de buurlanden, kunnen hopelijk binnenkort naar de Dominicaanse Republiek vliegen. Daar staat het veilig omheinde resort Casa de Campo te gloriëren aan hagelwitte stranden. Bij de opening in 1982 zong Frank Sinatra er, en sindsdien zijn Sting, Elton John, Andrea Bocelli, Plàcido Domingo, Julio Iglesias, en meer recentelijk Justin Bieber, Kanye West en Rihanna er zich al eens komen verstoppen. Of zoals Pharrell Williams het onlangs nog zei: “ik ga er graag naartoe to get away from it all.”

Dat moet de gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos ook gedacht hebben vorige zomer, want hij vond er na de roerige schandaalmaanden begin augustus gedurende enkele weken een onderkomen. De Cubaanse eigenaars, de steenrijke familie Fanjul, zijn erg bevriend met de koning en hebben er alle belang bij om het resort gesloten en privé te houden.

Op de 28.000 vierkante meter vind je hotelkamers en moderne villa’s met alle comfort (al dan niet met privézwembad), een golf, acht restaurants, nog meer bars, een spa, een tennis- en schietbaan en een filmzaal. Je kan er paardrijden, voetballen met Real Madrid-sterren, en nog honderd andere dingen doen.  In het openluchtamfitheater kunnen 5.000 mensen naar optredens en shows kijken. Het resort heeft alles wat de meer veeleisende reiziger nodig heeft.

Waarom er niet trouwen? Ze organiseren allerlei soorten banketten en formules, en het wordt zonder twijfel prinsheerlijk. Of een partijtje golf als teambuilding? Speciale werkformules werden uitgedokterd. Juan Carlos kom je echter niet meer tegen, die zat vervolgens in Abu Dhabi en zou tegen november terug in Spanje moeten zijn.

Een hotelkamer kan je huren vanaf € 170 per nacht, en voor een villa leg je al snel € 590 neer. Op de website worden er allerlei soorten packages aangeboden.

Meer info: casadecampo.com. 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Hotels, Netflix, The crown, The ritz.