Ontwerper Dirk Van Saene maakt debuut als keramiekkunstenaar
© Gallery Sofie Van de Velde

Ontwerper Dirk Van Saene maakt debuut als keramiekkunstenaar

Leestijd: 1 min

Dirk Van Saene staat bij het grote publiek bekend als een van de Antwerpse Zes, maar daarnaast maakt hij ook kunst in keramiek. Die werken stelt hij nu voor het eerst voor in de Antwerpse Gallery Sofie Van de Velde

We schreven recent nog over het debuut van modeontwerper Martin Margiela als kunstenaar, en nu volgt ook Dirk Van Saene in zijn voetsporen. Al weten trouwe fans, net als bij landgenoot Margiela, dat Van Saene zich nooit uitsluitend tot kleren ontwerpen heeft beperkt. Zo beschildert hij al jaar en dag jurken en blouses met de hand, heeft hij een grote passie voor designmeubelen en muziek (hij maakte ook een playlist bij de expo) én voor beeldende kunst.

 

Van Saene rondde begin deze eeuw al een keramiekopleiding af en in ‘Stories of Hope and Dispair’ treedt hij voor het eerst naar buiten met zijn kunstwerken. Zoals de naam al zegt, verbeelden zijn sculpturen en schilderijen in de eerste plaats (wan)hoop, verlangen en andere emoties uit. Denk aan een beeld van een man die er perfect opgekleed bij zit in een kostuum met ruitjesmotief, maar tegelijkertijd zijn verdriet verbergt achter zijn handen.

Lees ook: Martin Margiela maakt debuut als kunstenaar.

Expo van Dirk Van Saene

Gallery Sofie Van de Velde

Het geruite pak is echter meteen ook een goed voorbeeld van de vele referenties aan de modewereld die je in Van Saenes eerste expo terugvindt. Naast de kostuumstoffen die uit zijn eigen archief komen, beschilderde hij ook een sjaal, is er een groot werk van een man die een opvallende gele rolkraag draagt en verbeelden zijn sculpturen verschillende bekende modenamen zoals Raf Simons, Stephen Jones en Martin Margiela. Inclusief Tabi-boots in het geval van die laatste.

Expo van Dirk Van Saene

Gallery Sofie Van de Velde

Stories of Hope and Despair, nog tot 21 februari in Galerie Sofie Van de Velde, Antwerpen. www.sofievandevelde.be.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Expo, Kunst.