Martin Margiela maakt debuut als kunstenaar
©

Martin Margiela maakt debuut als kunstenaar

Leestijd: 1 min

De Belgische ex-modeontwerper Martin Margiela verliet twaalf jaar geleden zijn eigen gelijknamige modelabel. Nu maakt hij zijn comeback als kunstenaar. 

/

Onze landgenoot maak al lang sculpturen, foto’s en installaties maar liet die nooit eerder aan het grote publiek zien. Nu toont hij zijn kunstwerken voor het eerst vanaf 15 april in Lafayette Anticipations in Parijs. “De expo Martin Margiela viert het idee dat hij altijd al een kunstenaar was”, staat te lezen in een persmededeling van de galerij. “Hij heeft ons altijd met frisse ogen naar de dingen laten kijken. Hij gaat tegen de stroom in en cultiveert een obsessie voor discrete mensen, verlaten voorwerpen en vergeten plaatsen en gebeurtenissen. Door zijn werk krijgen die opnieuw waarde.”

Over Margiela

In 1988 richtte Margiela het gelijknamige Belgische modelabel Maison Margiela op nadat hij afstudeerde aan de Antwerpse modeacademie en ervaring had opgedaan bij Jean Paul Gaultier. Hij wist met zijn eerste show meteen indruk te maken op de aanwezige pers, omdat hij zo revolutionair met mode omging. Zo haalde hij vaak bestaande kledingstukken uit elkaar om er nieuwe ontwerpen van te maken. Iets wat nu veel vaker in de modewereld gebeurt, maar toen du jamais vu was.

In 2008 zegde hij de modewereld vaarwel. In de documentaire Martin Margiela: In His Own Words ontdekten we vorig jaar dat hij zijn buik vol had van het systeem waarin hij continu met nieuwe collecties op de proppen moest komen. Hij kampte met allerlei fysieke problemen en moest een jaar lang bekomen van de stress.

Zijn merk werd een tijdlang gerund door zijn eigen team, maar in 2014 nam John Galliano de rol als creatief directeur bij het label over.

Lees ook: De ‘roaring twenties’ komen terug, ook in de mode?

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.