“Een dier is geen accessoires dat je vlug even koopt in de winkel”, verduidelijkt Ann De Greef, directeur van GAIA. “Veel mensen hebben tijdens de eerste lockdown een kat, hond of konijn in huis genomen omdat ze veel tijd hadden. Dergelijke impulsaankopen leiden tot een groot risico op dumping.” Eind 2020 stonden de kranten er anders mee vol. Enkele dierenasielen trokken namelijk aan de alarmbel nadat ze overspoeld werden met nieuwe en vaak jonge dieren. Want eenmaal de lockdown afgelopen leek en mensen weer wat vrijheid herwonnen, bleek een viervoeter toch meer verantwoordelijkheid te vragen dan verwacht. Het resultaat? Onschuldige dieren die zo vlug als het dier was aangekocht, weer in het dierenasiel belandden.
Dit bericht bekijken op Instagram
Blijf weg van broodfokkers
Bijna niemand heeft baat bij het impulsief aankopen van huisdieren, behalve broodfokkers. Indien je niet genoeg onderzoek doet alvorens het kopen van een huisdier ben je je hoogstwaarschijnlijk niet bewust van deze term. Broodfokkers zijn grootschalige kwekers en invoerders van dieren, en makkelijk te herkennen aan de hand van een checklist op www.eenpuppykopen.be.
Wat is er dan zo slecht aan het kopen bij een broodfokker? Vaak zijn de diertjes die je bij zulke praktijken aankoopt ziek, zwak, niet gesocialiseerd en werden ze veel te vroeg bij de moeder weggehaald. Ook hebben ze de reputatie van te liegen over de leeftijd van de puppy’s en over de vaccinaties, niet onbelangrijk voor het grootbrengen van een gezonde viervoeter. Zo lijden veel verkochte puppy’s aan giardia (bloederige diarree), kennelhoest, ringworm en het parvovirus.
“Bij broodfokkers krijg je het dier onmiddellijk mee naar huis”, aldus Ann De Greef, directeur van GAIA.
“Bij goede kwekers krijg je niet zomaar het dier mee naar huis”, verduidelijkt De Greef. “Zij werken met wachtlijsten en je moet echt bewijzen dat je bereid bent om de verantwoordelijkheid te dragen zolang het dier leeft. Bij broodfokkers krijg je het dier onmiddellijk mee naar huis. En wie draagt alle gevolgen? In de eerste plaats de dieren zelf en in het verlengde de dierenasielen. Het wordt dan ook dringend tijd om die impulsaankopen een halt toe roepen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Lees meer Marie Claire op: Petcore is de volgende hippe subcultuur (voor honden), Very Important Animals: het Antwerpse label dat wilde dieren redt van uitsterving en Pangaia, het merk dat de wereld verovert met duurzame joggingpakken.