Eerste Belgische feministe krijgt eigen bushalte in Brussel
© Getty Images

Eerste Belgische feministe krijgt eigen bushalte in Brussel

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Je kent haar misschien niet, maar Isabelle Gatti de Gamond was een voortrekker in de strijd voor vrouwenrechten. De Brusselse zag het onderwijs als haar belangrijkste wapen en krijgt in 2021 haar eigen bushalte in Vorst.

/

In de negentiende eeuw was Gatti de Gamond een van de eerste Belgische vrouwen die zich inzette voor vrouwenrechten. De Brusselse zag onderwijs als haar belangrijkste wapen om vrouwen te emanciperen. Daarom richtte ze in 1864 de eerste (Franstalige) middelbare school voor meisjes op in hartje Brussel.

Decennia later volgden steeds meer scholen, waaruit heel wat ambitieuze en toonaangevende vrouwen zijn gegroeid, ook wel gatticiennes genoemd. Zo studeerden onder andere filosofe Louise Van Duuren en de eerste vrouwelijke senator Marie Spaak-Janson af aan een van de scholen van Isabelle Gatti de Gamond.

Eigen bushalte

Het Brusselse openbaarvervoersbedrijf MIVB verandert vanaf 2021 een aantal bus- en tramhaltes van naam. De opvallendste verandering is die van bushalte ‘Forestoise’ in Vorst, die wordt omgedoopt tot ‘Gatti de Gamond’. Eerder werd er al een Ukkelse straat en school naar de ‘moeder der Belgische feministen’ vernoemd.

Lees meer Marie Claire op: Dior SS20: feminisme op de catwalk, Duizenden origami’s fleuren Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel op en Gare Maritime in Brussel wint prestigieuze architectuurprijs.

Tags: Brussel, Feminisme, Vrouwelijke iconen.