Duizenden origami’s fleuren Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel op
© Nicolas Lobet

Duizenden origami’s fleuren Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel op

Leestijd: 1 min

Het wordt steeds donkerder, natter en grijzer buiten: een ideaal recept voor winterblues bovenop de huidige coronablues. Heel wat gemeentes hebben daarom de feestverlichting nu al aangestoken. Het centrum van Brussel wordt de komende weken daarbovenop extra opgelicht door vele fonkelende origamicreaties. 

/

In samenwerking met de Stad Brussel heeft de Société des Galeries Royales Saint Hubert aan de Belgische kunstenaar Charles Kaisin en zijn team gevraagd om een aantal origami installaties te maken. Samen vormen die een parcours dwars door het Îlot Sacré. Het startpunt ligt in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, gaat verder in de aangrenzende straten en eindigt in de lobby van Hotel Amigo.

Lees ook: 7 nieuwe (afhaal)adresjes in Brussel.

De Galerijen dateren van 1847 en zijn daarmee de oudste overdekte monumentale gaanderijen van Europa. In elk van de drie passages (Konings-, Koninginne- en Prinsengalerij) krijgen de bezoekers een installatie te zien die een dialoog aangaat met de andere twee.

Arnaud Everaerts, PhotoGallery ASBL VZW

/

Origami’s for Life

De installaties van origami’s waren eerder in andere vorm te zien in het Brusselse museum Kanal-Centre Pompidou. Ze maken deel uit van de actie ‘Origami for Life’ waarbij Kaisin en het museum de bevolking opriepen om massaal origami’s te vouwen. Voor elke ingezonden origami werd vijf euro aan het Erasmusziekenhuis van Brussel gestort, waarmee speciale zorgunits voor Covid-19 werden gefinancierd.

“Van overal in België ontvingen we deze origami’s. Zowel kinderen als groepjes scouts, scholen en gepensioneerden vouwden mee. In hun enveloppen of pakjes zaten ook talloze steunbetuigingen! Het was dan ook maar normaal om een verlengstuk aan dit eerste deel te breien door de creaties te hergebruiken voor de eindejaarsfeesten”, aldus Kaisin.

Lees ook: De mooiste slaapkamers: 25 x (Instagram)inspiratie

“Onmiddellijk rees het idee om in de Koninginnegalerij een kerstboom, het archetype van eindejaar, te bouwen om ons te herinneren aan de waarden van wederzijdse hulp en familiegeest.”

Nicolas Lobet

Nicolas Lobet

“We gaan door een moeilijke periode, maar we moeten elkaar helpen… vrienden, buren, families, en laten we ons ook voorbereiden op de toekomst en kijken wat we morgen beter kunnen doen volgens de mogelijkheden die we hebben.”

Nicolas Lobet

Redactie Marie Claire De artikels van >