De 11 beste documentaires van 2020 tot nu toe
© Netflix

De 11 beste documentaires van 2020 tot nu toe

Door Lauren Moens
Leestijd: 3 min

Een paar dagen bijna verplicht series kijken? Yes please! Maar na een week (of twee, of drie, of vier) ben je dat stilaan ook wel weer beu. Heb je zin in iets serieuzer, wat brainfood?

Wij selecteerden 11 niet te missen documentaires die eerder dit jaar uitkwamen. Er zit heel wat variatie in de selectie zodat er voor ieder wat wils inzit. Veel kijkplezier!

/

1. The trials of Gabriel Fernandez

Deze documentaire vertelt in 6 afleveringen het schrijnend verhaal van Gabriel, die mishandeld werd door zijn moeder en stiefvader. Hij was slechts 8 jaar was wanneer zijn moeder en haar vriend hem doodsloegen. Er wordt ook met een beschuldigende vinger gewezen naar het zorgsysteem. De Kinderbescherming werd namelijk meerdere keren op de hoogte gebracht van wat er binnen het gezin gebeurde maar ondernamen niets en dat moest Gabriel uiteindelijk bekopen met zijn (veel te jonge) leven.

/

2. Sex, Explained

Sex, Explained is een spin-off van de Netflix-original Explained. In 5 afleveringen worden 5 seks-gerelateerde onderwerpen besproken: seskuele fantasieën, de biologie van de aantrekkingskracht, anticonceptie, vruchtbaarheid en bevallingen. De serie wordt verteld door We Are Young-zangeres Janelle Monáe.

Taylor Swift: Miss Americana

Miss Americana biedt een inkijk in het leven van popster Taylor Swift. De documentaire is een compilatie van interviews, flashbacks, beelden van in de studio, home video’s en concertopnames. Er komen belangrijke gebeurtenissen aan bod zoals het maken van haar zesde en zevende album. Maar ook persoonlijke zaken blijven niet onbesproken, zoals haar mama die de diagnose kanker kreeg en het proces van haar aanranding. Dat een leven in de spotlights niet altijd rozengeur en maneschijn is en heel wat druk met zich meebrengt, blijkt ook uit het verhaal van Taylor. In haar geval leidde dat zelfs tot lichaamsdysmorfie, wat uitmondde in een eetstoornis.

/

Night on Earth

Dit is er eentje voor de natuurliefhebbers. Night on Earth is een documentaire over dieren die actief worden na zonsondergang. Met behulp van innovatie cameratechnologie zijn de makers erin geslaagd om spectaculaire beelden vast te leggen van dieren die we jammer genoeg niet al te vaak te zien krijgen. The Handmaid’s Tale-actrice Samira Wiley voorziet de kijker van wat meer achtergrondinformatie.

Pandemic

Netflix verdient een gouden medaille voor ‘beste timing ooit’ want net wanneer heel de wereld in de ban is van het Coronavirus, brengt Netflix de 6-delige docuserie Pandemic uit. De documentaire gaat over wereldwijde uitbraken van nieuwe ziektes en stelt in vraag of de wereld voorbereid is op een virus dat zich zo snel verspreidt als Covid-19. Informatief, inspirerend en angstaanjagend.

/

Babies

15 baby’s die de wereld proberen te ontdekken, 36 wetenschappers die proberen te achterhalen hoe ze dat doen. Harde wetenschap gecombineerd met heel veel cuteness, dat is Babies in een notendop. Volgens velen een must-see voor parents to be.

Hillary – politiek

‘Human rights are women’s rights and women’s rights are human rights’, iconische woorden van Hillary Clinton, een vrouw die het aandurft uit te komen voor sterke opinies. Dit maakte haar tot een van de meest bewonderde en tegelijk omstreden vrouwen ter wereld.  Deze documentaire geeft en inkijk in haar leven als first lady en als presidentskandidaat met alle bijbehorende triomfen en tegenslagen. Deze docu staat niet op Netflix, maar kan je bekijken via HULU.

/

After Truth: disinformation and the cost of fake news

Toegegeven, het is soms moeilijk om fake news te onderscheiden van het echte nieuws in de onophoudelijke informatiestroom die elke dag op ons afkomt. Toch is het heel belangrijk dat we erin slagen om desinformatie te filteren uit al de informatie die we dagelijks verwerken, want anders zou dat wel eens grote gevolgen kunnen hebben. After Truth is een HBO-documentaire over fake news en de prijs die wij daar met z’n allen voor betalen.

Visible: out on television

Deze miniserie gaat over de representatie van de LGBTQ+ community in televisie, zowel op het scherm als achter de camera’s. In 5 afleveringen wordt de evolutie die heeft plaatsgevonden duidelijk. Vandaag staan we gelukkig al heel wat stappen verder dan in pakweg in de jaren ’60, toen werden homo’s, lesbiennes en transgenders nog vaak uitgelachen. De miniserie kan je bekijken via Apple TV+.

McMillions

In 1987 lanceerde McDonalds haar meest succesvolle marketingcampagne tot op de dag van vandaag. Bij elke aankoop kreeg je een Monopoly-token die in waarde verschilde, gaande van gratis eten tot een miljoen dollar. Het monopolyspel werd echter een cover-up voor een van de grootste zwendels ooit . Crimineel mastermind achter dit alles? Jerry Jacobson. Ontdek in McMillions hoe hij voor 24 miljoen euro fraudeerde.

Cheers

Deze 6-delige docuserie volgt het 40-koppige Navarro Bulldogs Cheer Team uit Corsicana, Texas tijdens hun voorbereidingen voor het jaarlijkse Nationale Cheerleading Kampioenschap. Discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen zijn enorm belangrijk in topsport en dat weten deze cheerleaders maar al te goed. De afleveringen focussen op 5 individuele Cheer Team-leden en bespreken de geschiedenis van het cheerleaden.

Ben jij nog op zoek naar nieuwe series? Lees dan ook Netflix: 5 series voor binge-watchers in maart. Vergeet ook zeker niet het maartnummer van Marie Claire te verslinden. Dat kan hier gratis lezen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 2020, Documentaires, Netflix.