Aarschot zorgt voor gratis maandverband in middelbare scholen
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zorgde het stadsbestuur van Aarschot voor gratis maandverband op middelbare scholen. Het is de bedoeling dat openbare stadsgebouwen later volgen, want “Toegang tot menstruatieproducten is een recht voor elke vrouw”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten. Dit idee volgt nadat cijfers van Caritas Vlaanderen aantoonden dat gemiddeld 12 procent van de Vlaamse meisjes tussen 12 en 25 jaar al eens te weinig geld gehad om menstruatieproducten te kopen. Vijf procent van de Vlaamse meisjes bleef daarom zelfs al weg van school.
Lees ook: Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem.
“We kiezen voor maandverband omdat uit onderzoek blijkt dat dit bij meisjes nog steeds het populairste menstruatieproduct is”, vervolgt Rutten. Aarschot is met dit initiatief de eerste Vlaamse stad die menstruatieproducten gratis aanbiedt. Ook de stad Gent maakte al duidelijk gelijkaardige plannen te hebben.
Dit bericht bekijken op Instagram
Beste vriendinnen vinden elkaar na tachtig jaar terug
Meer dan 1 miljoen Belgen gevaccineerd
We hebben de kaap van 1 miljoen bereikt. Sinds deze maand hebben meer dan 1 miljoen Belgen hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. De meerderheid van deze groep zijn 85-plussers, gevolgd door 17-84-jarigen. Ook het ziekenhuispersoneel werd al gevaccineerd. Ruim 80 procent van het ziekenhuispersoneel kreeg een eerste prik.
Waarom is dit goed nieuws? Dit betekent dat er eindelijk vordering lijkt te komen in de Belgische vaccinatiecampagne. Er werd veel over geschreven en geroepen, maar met meer dan één miljoen Belgen gevaccineerd lijkt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te komen. Ondanks de vierde lockdown waar we ons helaas nog moeten doorworstelen.
Verenigd Koninkrijk krijgt eerste woonzorgcentrum voor LGBTQ+-ouderen
Het Verenigd Koninkrijk krijgt binnenkort zijn eerste LGBTQ+-woonzorgcentrum. Veel homoseksuele ouderen zijn bang om naar een standaard rusthuis te gaan, omdat ze het gevoel hebben daar terug in de kast te moeten kruipen. Procentueel gezien, is er immers nog veel onbegrip en onwetenheid over mensen met een niet-heteroseksuele geaardheid bij de oudere bevolking.
LGBTQ+-ouderen lopen dan ook het meeste risico op eenzaamheid na hun pensioen. Meestal heeft deze groep ouderen geen familie meer waarop ze kunnen steunen, alsook minder kinderen om hen te bezoeken. Met de komst van een LGTBQ+-vriendelijk woonzorgcentrum hopen ze hier verandering in te kunnen brengen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Finland vierde jaar op rij gelukkigste land ter wereld
Uit het ‘World Happiness Report’ van de Verenigde Naties blijkt dat ook dit jaar Finland het gelukkigste land ter wereld is. En dat tijdens een pandemie. Het ‘World Happiness Report’ wordt elk jaar op 20 maart uitgebracht ter eren van de Werelddag voor Geluk. Het rapport baseert zich op drie jaar onderzoek naar hoe gelukkig burgers zichzelf vinden. Hiervoor gebruiken ze cijfers zoals het bruto binnenlands product, gezonde levensjaren, vrijheid, en de waargenomen corruptie bij de overheid en in het bedrijfsleven.
Een van de belangrijkste ingrediënten voor het happiness-recept van Finland zou de vrouwelijke regeringsleider Sanna Marin zijn. Volgens de onderzoekers hebben vrouwelijke regeringsleiders namelijk meer de neiging om een beleid te maken dat zich focust op het algemeen welzijn van de burgers. Deze aanpak zou helpen om de pandemie te bestrijden.
Dit bericht bekijken op Instagram
Lees meer op: 5 x positief nieuws om februari met een glimlach af te sluiten.