Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem
© Getty Images

Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Schotland maakte deze week als eerste land ter wereld menstruatieproducten gratis. De roep om dit in Vlaanderen ook door te voeren, wordt hierdoor alleen maar groter. Maar hoe erg is het nu eigenlijk gesteld en wat is menstruatie-armoede?

/

Menstruatie-armoede

Het woord zegt het misschien al, maar we spreken over menstruatie-armoede wanneer iemand onvoldoende geld heeft om producten zoals maandverband en tampons aan te kopen. Hierdoor beschikt deze persoon niet over de nodige middelen om het bloedverlies op te vangen.

Slecht twee jaar geleden werd de btw op menstruatieproducten verlaagd van 21 procent naar 6 procent. De zogenoemde ’tampontaks’ lag toen al jaren onder vuur. Hoewel het uiteraard een positieve evolutie was, is dit niet voldoende. Zoals Studio Brussel-stem Flo Windey schreef op haar sociale media: “Waarom moet ik nog betalen voor iets waar ik niet voor kies? Iets wat natuurlijk is?”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door flo windey (@flowindey)

/

De Vlaamse cijfers

Heg lijkt misschien een ver van jouw bed show, maar dat is het absoluut niet. Ook in Vlaanderen is er een groot probleem wat betreft menstruatie-armoede. Wereldwijd menstrueren elke dag zo’n 800 miljoen mensen, toch is het nog altijd niet voor iedereen even vanzelfsprekend om aan de nodige producten te geraken. In 2019 deed Caritas Vlaanderen onderzoek bij 2.608 Vlaamse meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar. Dit zijn de resultaten:

  • In Vlaanderen heeft 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar al eens niet genoeg geld gehad om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes die leven in materiële deprivatie loopt dit op tot 45%.
  • 5% van de Vlaamse meisjes bleef al eens weg van school omdat ze geen geld hadden om menstruatie-producten te kunnen kopen. Bij jonge meisjes die leven in materiële deprivatie miste 15% al eens school bij gebrek aan menstruatieproducten.
  • De helft van de Vlaamse meisjes gebruikte al eens een dubbel gevouwen zakdoek of een dubbele onderbroek omdat ze geen menstruatieproducten hadden. Meisjes in materiële deprivatie doen dit vaker dan anderen: 65% van de meisjes in materiële deprivatie zoekt een andere oplossing.
  • Ongeveer 4% van de Vlaamse meisjes past vrijetijdsplannen aan omdat ze geen financiële middelen hebben om producten te kunnen kopen.
  • Een aantal Vlaamse meisjes neemt de pil door, omdat dit goedkoper is dan dure menstruatieproducten.

Waarom worden menstruatiecups bijvoorbeeld niet gratis aangeboden? Dit is namelijk beter voor het milieu en ze gaan voor langere tijd mee. Wanneer je alleen naar die factoren kijkt, lijkt dit inderdaad een logische keuze. Maar zo simpel is het helaas niet. Vele vrouwen in armoede beschikken niet over de nodige hygiënische middelen om zo’n menstruatiecup op de noodzakelijke manier te gebruiken. Daarbij hebben ook daklozen een menstruatiecyclus, voor hen zou een menstruatiecup nefast kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze deze niet tijdig steriel maken.

Tot slot quoteren we ook hier een uitspraak van Flo Windey: “Aan iedereen die een cup aanraadt als oplossing voor period poverty: je kan mensen niet verplichten 1 optie te gebruiken. Een cup is niet voor iedereen een goede oplossing. Voor sommigen is dat niet comfortabel, sommigen zijn er allergisch aan. En je kan mensen toch niet verplichten om een cup te gebruiken? De vrijheid van de keuze is hier net zo belangrijk!! Als ik mijn regels heb zou je mij zéker niet moeten zeggen wat ik in mijn foef moet steken.”

Lees meer Marie Claire op: Brusselse fotografe klaagt bijwerkingen van de pil aan met fotoreeks, Pantone brengt nieuwe kleur rood uit om het stigma rond menstruatie te doorbreken en Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig als gedacht.

Tags: Gezondheid, Menstruatie.