Schotland schrijft geschiedenis met gratis maandverband en tampons
© Instagram @moederleef

Schotland schrijft geschiedenis met gratis maandverband en tampons

Door Marie Claire Stagiaire  & Lauren Moens
Leestijd: 1 min

Schotland gaat de geschiedenisboeken in als eerste land dat sanitaire producten gratis aanbiedt aan alle vrouwen. Sinds 2018 was dit al het geval in alle middelbare scholen en universiteiten.

Dit jaar steunden Schotse parlementsleden de plannen om producten zoals maandverband, tampons en inlegkruisjes ook gratis ter beschikking te stellen op aangewezen openbare plaatsen zoals buurthuizen, jeugdclubs en apotheken.

Hoeveel geld heb jij in je leven al uitgegeven aan menstruatieproducten? Daar kan  je misschien nogal moeilijk een bedrag op plakken. Wel, in Schotland hebben 2000 jonge Schotse vrouwen deelgenomen aan een grootschalig onderzoek en wat bleek? Maandelijks geven zij een kleine 10 euro uit aan maandverband, tampons en inlegkruisjes. Een onderzoek in België stelde vast dat wij ongeveer 12 euro per maand aan niet-herbruikbare menstruatieproducten uitgeven. Reken maar eens uit. Gemiddeld zou een vrouw in heel haar leven maar liefst 5780 euro uitgeven aan menstruatieproducten. Een flinke hap in je portemonnee, als je het ons vraagt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DeMonth (@demonth_nl) op

Menstruatiearmoede

Uit diezelfde enquête bleek dat maar liefst 1 op de 10 jonge Schotse meisjes geen menstruatieproducten kunnen betalen, 15 procent heeft het er af en toe moeilijk mee en 19 procent is zelfs overgeschakeld naar een minder goed product omwille van de kostprijs.

Menstruatiearmoede is geen recent probleem. De Schotse Labour-politica Monica Lennon diende in 2017 al een eerste conceptvoorstel van de Period Products (Free Provision) Scotland Bill in. Hiermee wil ze haar steentje bijdragen aan ‘period dignity‘ en ongesteldheid normaliseren.

/

Verhalen over jonge meisjes die papieren zakdoeken of sokken gebruiken wanneer ze ongesteld zijn omdat ze gewoonweg geen andere keuze hebben, zijn schrijnend en laten weinig vrouwen koud. Parlementslid Alison Johnstone vindt dat vrouwen niet financieel gestraft zouden mogen worden voor een natuurlijke, lichamelijke functie.

Monica en Alison dachten er duidelijk niet als enige zo over want samen met een aantal andere vrouwelijke Labour-politici in het Schotse parlement dienden ze een wetsvoorstel in dat maar liefst 112 parlementsleden goedkeurden. Deze wet verplicht de Schotse regering om tampons, maandverband en inlegkruisjes gratis beschikbaar te stellen.

/

Plan in kinderschoenen

In theorie is het idee er dus al, de praktische uitwerking moet nog gebeuren. Welke producten en merken er gratis beschikbaar gesteld zullen worden moet men nog bepalen. Al bij al zou de kostprijs van de uitwerking van deze wet de Schotse regering zo’n 28 miljoen euro per jaar kosten.

In België zijn er nog geen plannen in de richting van gratis menstruatieproducten voor vrouwen. Wel deden we al een eerste stap in de goede richting. Vrouwelijke hygiëneproducten worden sinds 2018 niet langer gezien als luxeproducten gezien waardoor de tampontaks wegviel en er dus niet langer 21% maar slechts 6% btw op geheven wordt.

Ben jij op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor maandverband, tampons en inlegkruisjes die je na gebruik de vuilbak inzwiert? Een menstruatiecup blijkt niet altijd even veilig te zijn, maar misschien is Thinx, een wasbaar en dus herbruikbaar menstruatieondergoed, wel eens het proberen waard?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gratis, Maandverband, Schotland, Tampons.