Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig als gedacht
© Shutterstock

Toxisch shock syndroom: menstruatiecups toch niet zo onschuldig als gedacht

Door Charlotte Deprez en Stien Vanbaelen
Leestijd: 1 min

Het toxisch shock syndroom (afgekort TSS) is een zeer ernstige infectie die, als er niet tijdig wordt ingegrepen, kan leiden tot amputaties of zelfs de dood. Het (incorrecte) gebruik van tampons vaak met de vinger gewezen, maar onderzoekers van het universitair ziekenhuis Croix-Rousse in Lyon onthullen met een verrassende studie dat menstruatiecups ook niet 100% veilig zijn.

Sinds oktober vorig jaar zijn de onderzoekers druk in de weer met het verzamelen en onderzoeken van gebruikte tampons – alleen al daarvoor verdienen ze volgens ons een klein applaus – om beter te begrijpen hoe het toxisch shock syndroom zich ontwikkelt en hoe de stafylokokbacterie daar een rol in speelt.

Voor tampongebruikers zijn de resultaten geruststellender dan verwacht. Na het controleren van meer dan 700 tampons en menstruatiecups concluderen de onderzoekers dat de grootste oorzaak van het syndroom eigenlijk de ophoping van bloed in de vagina is en niet zozeer de tampon zelf. Goed nieuws dus voor wie graag tampons gebruikt en die ook regelmatig ververst.

Liefhebbers van de menstruatiecup, daarentegen, moeten opletten. Uit de studie blijkt namelijk dat de cups, die worden voorgesteld als een gezonder en milieuvriendelijk alternatief voor tampons, juist nog méér risico’s inhouden. Dat komt omdat de cup lucht doorlaat, wat leidt tot een verhoogde aanwezigheid van stafylokokken en andere mogelijk gevaarlijke bacteriën in de vagina.

Conclusie: de menstruatiecup is minder gezond dan we dachten. Als je de cup toch gebruikt, reinig deze dan om de 4 à 6 uur voor een optimale bescherming. Ook tampons zijn om de 4 à 6 uur aan vervanging toe. Met andere woorden: tenzij je om de vier uur wil opstaan, vermijd je ze ’s nachts best allebei.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Menstruatiecup, Tampons, Toxisch shock syndroom, TSS.