Belgische hedendaagse kunstenaars om te volgen op Instagram
© Joëlle Dubois

Belgische hedendaagse kunstenaars om te volgen op Instagram

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

Dankzij Instagram hebben we de mogelijkheid om dagelijks te genieten van wondermooie werken van verscheidene kunstenaars. Zo kunnen we pagina's volgen van musea die ons sneak peaks geven van hun huidige tentoonstellingen en nieuwe aankomende exposities ... Om het proces op een andere manier te volgen, raden we je aan om accounts van kunstenaars te volgen op Instagram.

Op deze manier vangen we een glimp op van het intieme proces dat leidt tot de uiteindelijke meesterwerken die we anders alleen in statige gallerijen of musea kunnen bezichtigen. Wij selecteerden voor jou 5 Instagram accounts van Belgische hedendaagse kunstenaars (lees: niche) die je moet volgen voor je dagelijkse portie kunst. Kijk even mee!

<<Lees ook – Food baby of real baby? Hilarische nieuwe Instagram challenge gesignaleerd>>

/

Kasper Bosmans

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@emailleriebelge_bxl

Een bericht gedeeld door Kasper Bosmans (@kasperbosmans) op

Kasper Bosmans is een Vlaams kunstschilder. Hij combineert in zijn werk kunsthistorische motieven, van elementen uit de heraldiek tot folkloristische anekdotes. In zijn schilderijen, objecten en installaties bewandelt de Limburger de grens tussen natuur en fictie, tussen kunst en ambacht. Sinds enkele jaren maakt hij voor elk werk een bijhorend schilderij op een klein houten paneel. Zo doopte hij ze tot legend paintings – losstaande werken die dienen als de sleutel tot zijn werk. Hij exposeerde eerder al in New York en kreeg verschillende onderscheidingen. Een beloftevolle kunstenaar waar we nog veel van gaan horen!

/

Hélène De Mees

De kracht van het onbewuste … De mensen om haar heen zijn een grote inspiratiebron voor kunstenaar Hélène. Door pastel brengt ze met kracht en oprechtheid over wat woorden niet kunnen uitdrukken. De kracht van het onbewuste gebaar is daarom het centrale punt dat alle belichte beelden verbindt, met als doel de toeschouwer de blik van de kunstenaar te laten voelen op zijn visie op de Ander. Kunnen we stellen dat Lancan een inspiratiebron is voor de kunstenares?

/

Joëlle Dubois

Joëlle Dubois’ werk surft tussen ernst en ironie. Als kind was ze al verbonden met Japanse series en manga’s. Futuristische robots, artificiële intelligentie… Alles wat met nieuwe media te maken heeft, vind ze buitengewoon boeiend en is een inspiratiebron voor haar.

Enkele jaren geleden kwam ze tot het besef dat men door alle nieuwe technologieën en sociale media ‘het geluk’ steeds meer buiten zichzelf en haar eigen leefwereld zoekt. De dag van vandaag spiegelen velen zich aan het digitale leven van anderen. Joëlle werkt grotendeels met acrylverf op houten panelen. Haar grote leermeesters, en waar ze veel bewondering voor heeft zijn kunstenaars zoals Frida Kahlo, Paul Gauguin en David Hockney.

 

/

Dennis Tyfus

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‘The Hostages’ (colored pencil on paper, size 70x100cm) 2020. #drawing

Een bericht dat is gedeeld door @ dennistyfus op

Tyfus maakt tekeningen, schilderijen, grafisch werk, videowerken, installaties, sculpturen en muziek. Daarnaast maakt hij ook flyers, platenhoezen en affiches. Tyfus’ werk is dan ook letterlijk overal en heel vaak in de publieke ruimte te zien. De praktijk van de Antwerpenaar kenmerkt zich door een anarchistische houding, zowel ten opzichte van de hedendaagse kunstwereld als ten opzichte van gevestigde culturen. De laatste jaren heeft hij een internationaal netwerk uitgebouwd. Iemand om zeker in de gaten te houden!

 

/

Ellen Claes

Vorm is de essentie voor Ellen Claes. Een oncontroleerbare vormentaal en scharniermomenten van loslaten en vasthouden kan je vaststellen in haar werken. Afwijken van het normale en je fantasie de vrije loop laten gaan, is de essentie van haar werk. Vormen en kleuren die vechten, een conflict tussen rationeel en intuïtie, … De contrasten zorgen ervoor dat de betekenis van de tekening onderzocht worden, zodat je tot inzicht kan komen dat ze eigenlijk geen betekenis heeft, behalve diegene die de kijker er zelf in legt. Je eigen betekenis vormen in een kunstwerk is wat kunst nét zo mooi maakt.

/

Sam Scarpulla

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Prepping for the winter, sharing the studio with my sister @mariascarpulla 🙌 #art#design#gent#belgium#scarpulla#mariascarpulla#samscarpulla

Een bericht gedeeld door Sam Scarpulla (@sam_scarpulla) op

Sam Scarpulla, Gentenaar met Italiaanse roots, houdt van muurschilderingen en reizen. Als we naar zijn werken kijken kunnen we zeggen dat ze funky en fresh zijn. De laatste jaren maakte hij vooral grafische zwart-wit ontwerpen waarmee hij aan de hand van figuren en symbolen een verhaal vertelt.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – @influencersinthewild, het hilarische Instagramaccount dat de ‘content culture’ aanklaagt

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische kunstenaars, Dennis Tyfus, Ellen Claes, Hélène De Mees, Instagram, Joëlle Dubois, Kasper Bosmans, Sam Scarpulla.