Vierdaagse openluchtfestival KIKK verenigt technologie en kunst
© Website

Vierdaagse openluchtfestival KIKK verenigt technologie en kunst

Door Laura Dabekaussen
Leestijd: 1 min

Zin in een culturele uitstap vergezeld door topkunstenaars? Dan is Namen the place to be. Dit pittoreske stadje aan de Maas staat 4 volledige dagen ten dienste van kunst en wetenschap. Van 1 tot 4 november kan je hier terecht voor de nieuwste culturele en digitale ontwikkelingen op het openluchtfestival KIKK.

Species and beyond

Klinken levende wezens, transhumanisme en ecologie jou als bekende termen in de oren? Dan moet je zeker het KIKK-festival eens ontdekken. De -alweer- achtste editie gaat door in Namen en staat in het teken van technologie. Belangrijke topics dit jaar enerzijds zijn de invloed van technologie op de mens, de planeet en al haar organismen. Anderzijds onderzoeken we de verhouding tussen technologie en ecologie. Geen saaie exposities, alle hermetische onderwerpen worden in een leuk en toegankelijk jasje gestoken. Qua timing kan KIKK niet missen, gezien het net gepubliceerde klimaatrapport van de VN.

marieclaire_KIKKspecies

KIKK festival

/

Kunst versus wetenschap

Kunst is kunst en wetenschappers zijn wetenschappers. Klopt, maar tegenwoordig lijkt de scheidingslijn soms te vervagen. Hedendaagse kunstenaars hebben vaak multidisciplinaire activiteiten, waarbij ze gebruik maken van nieuwe technologieën. Het creëren van nieuwe levensvormen op basis van koolstof is geen uitzondering. Geen wonder dat wetenschappers soms als kunstenaars beschouwd worden en vice versa.

marieclaire_KIKKfestival_kunst_water

Website KIKK festival

/

Kunstparcours in de stad

Leer Namen kennen via het kunstparcours. Laat je begeleiden langs kunstwerken doorheen de straten, musea, theaters en zelfs langs scholen. Enkele blikvangers zijn ‘Water‘: de gigantische en interactieve installatie die de binnenkant van de Saint-Aubinkathedraal overspoelt. ‘The Woodpeckers‘, een poëtische geluidsinstallatie die de dualiteit tussen vredige natuur en gevaarlijke technologie in beeld brengt. Neem een kijkje bij ‘Hearing gravity‘, een werk dat laat zien hoe een zwart gat onze levens zou beïnvloeden. Het volledige programma vind je hier.

marieclaire_KIKKboom

KIKK festival

/

KIKK for Kids

We zeiden al dat KIKK-festival een perfect gezinsuitje is, maar het project ‘Capit Futur‘ bewijst dat. Drie installaties die zelfs de allerjongsten helemaal betoveren. Ontdek de ‘Sonic jungle‘ die reageert op geluid wanneer je erdoor wandelt of de angstige bloemen van ‘Timid Wilderniss‘.
Kers op de taart?
Robigami leert kinderen origamitechnieken te combineren met de basisprincipes van programmatie. Supervet, lijkt ons!

marieclaire_KIKKbloemen

KIKK festival

 

Belgische première: Voor het eerst kan je in deze augmented reality zien hoe nieuwe virtuele organismen zich op de bestaande realiteit nestelen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Festival, Kunst, Namen, Technologie, Virtualreality.