EXPO: SexWorks!?-festival in Brussel
© Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking

EXPO: SexWorks!?-festival in Brussel

Door Louise Hendrickx
Leestijd: 1 min

Het SexWorks!?-festival in Brussel staat helemaal in het teken van de stigma's, problemen en vooral noden van sekswerkers van over de hele wereld. Het evenement is het resultaat van de projectreizen die gemaakt zijn door twaalf studenten van de VUB.

We zien vaak geen andere uitweg dan bedelen voor liefde en affectie. – transpersonen actief in sekswerk, India

sexworks_india_marieclaire

Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking

Changemakers

Twaalf studenten van de VUB mogen zichzelf dit jaar CHanGemaker noemen. Het acroniem CHanGe staat voor Campaign for Sexual Health & Gender Equality, en is onderdeel van UCOS, het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking. De campagne is dit jaar toe aan haar tweede editie. Het SexWorks!?-festival zoomt in op de ervaringen die de studenten hebben opgedaan tijdens hun projectreizen naar India, Oeganda en Cuba. Ter plaatse bezochten ze verschillende activisten en organisaties die zich inzetten voor zowel gendergelijkheid als het recht op seksuele en reproductieve gezondheid.

Partners

sexworks_cuba_marieclaire

Davo Maras

Tijdens hun projectreizen kwamen de studenten in contact met verschillende organisaties en activisten die zich inzetten voor sekswerkers in hun land, alsook gendergelijkheid in het algemeen. Deze lokale initiatieven engageren zich door zowel kleinere acties – condooms uitdelen, medische onderzoeken – alsook grote maatregelen te coördineren om hun stem te laten horen bij hogere instanties. Onder hen ook Amelia (foto), een Cubaanse transvrouw die vroeger als sekswerker actief was. Vandaag leidt ze haar eigen organisatie voor transvrouwen in Cuba.

SexWorks!?-festival

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lisette Ma Neza 🌕 (@lisettemaneza) op

Terug in België zetten de studenten zich volop achter het gratis festival SexWorks!?, om mensen bewust te maken over de problematiek en noden van sekswerkers, zowel in binnen- en buitenland. Aan de hand van getuigenissen van zowel (ex-)sekswerkers als activisten van over de hele wereld kom je zonder filter te weten wat de seksindustrie inhoudt. Van positief tot negatief, van clandestien tot legaal, geen enkel topic wordt gemeden. Brussels Staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets is alvast enthousiast over het initiatief. Het festival begint met een fototentoonstelling die de ervaringen van de CHanGeworkers in de spotlights zet. Verder zijn er een filmavond en een praatcafé, een debat en poëzie van de Belgische kampioene poetry slam Lisette Ma Neza.

Praktisch

Wanneer? Van 27 november tot 17 december
Waar? Ravensteingalerij 40/41, 1000 Brussel
Programma: SexWorks!? op Facebook

Combineer het SexWorks!?-festival met deze fijne adresjes om je dag in Brussel helemaal compleet te maken: Bistro Nazionale brengt la dolce vita naar BrusselGlutenvrij eten in Brussel: 5 verrassende adresjes & 8 restaurants in Brussel om romantisch te dineren 

Meer lezen over gendergelijkheid: Blijft diversiteit op de catwalk een fantasie?LONGREAD: Make-up voor mannen: over guyliner en manscara & LONGREAD: Is feminisme anno 2018 een mannenzaak?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Campagne, Changeworkers, Expo, Foto, SexWorks!?, UCOS, VUB.