10 kerstfilms die wij stiekem elk jaar opnieuw bekijken (en jij vermoedelijk ook)
© Love Actually, Universal Pictures, StudioCanal, Working Title Films, DNA Films

10 kerstfilms die wij stiekem elk jaar opnieuw bekijken (en jij vermoedelijk ook)

Leestijd: 3 min

Kerstvakantie = filmpret. Het is te zeggen, kerstvakantie = melige filmpret. Geen betere periode dan kerst om je schaamteloos met een tas warme choco (of een glas wijn) op de bank te nestelen en te kijken naar films die je eigenlijk al 10 keer gezien hebt (of 20). Maar het hoort erbij, gewoon omdat het kerst is en sommige films nu eenmaal leuk blijven. Daarom bij deze onze 10 favoriete kerstfilms op een rij. Wedden dat je er heel veel gaat herkennen?

1. Love Actually

De klassieker, zonder twijfel. Toegegeven, niet alle verhaallijnen zijn even vrolijk, maar uiteindelijk komt het allemaal goed, soms zelfs op hilarisch grappige wijze. En dat is natuurlijk het recept voor dé ultieme kerstfilm.

De leukste verhaallijn van Love Actually is ongetwijfeld die van Hugh Grant die in zijn rol van Britse premier halsoverkop verliefd wordt op zijn assistente, maar ook het Portugese liefdesavontuur van Colin Firth’s personage is ontwapenend charmant. En dan is er natuurlijk ook nog de onvergetelijke kerstsingle van Bill Nighy…

/

2. Harry Potter & The Sorcerer’s Stone

Geen universum zo magisch als de wereld van Harry Potter. En dat zowel voor groot als klein. Zeker de eerste film uit de reeks is een kerstfilm bij uitstek. Van de trein op platform 9 3/4 tot de besneeuwde steegjes van Hogsmeade en het prachtige kasteel van Hogwarts waarin trappen telkens verplaatsen, schilderijen praten, uilen en bezems je om de oren vliegen en Harry, Ron en Hermione de wildste avonturen beleven.

/

3. The Sound of Music

Moeten we deze nog voorstellen? De avonturen van de rebelse nun turned nanny en de schattige, zingende kinderen van de familie Von Trapp die ze onder haar hoede krijgt, mogen dan duidelijk al meer dan 50 jaar geleden gefilmd zijn, ook anno 2017 blijven ze leuk om naar te kijken. En telkens weer betrappen we onszelf erop dat we nadien nog een hele week do(e), a deer, a female deer lopen te zingen.

/

4. Mary Poppins

Een film die maar al te vaak vergeten wordt in het rijtje van de ultieme kerstfilms aller tijden, maar toch zijn plekje, naar onze bescheiden mening, dubbel en dik verdient, is Mary Poppins. Net als bij The Sound of Music zitten Julie Andrews en haar magistrale stembanden daar voor veel tussen, maar ook de fratsen van Dick Van Dyke zorgen voor het nodige kijkvertier. En de tapdansende pinguïns natuurlijk.

/

5. Edward Scissorhands

Nog eentje die onterecht zelden opduikt in lijstjes vol kerstfilms is Edward Scissorhands. Zoals we van hem gewoon zijn, creëerde Tim Burton voor deze klassieker een ietwat raar, maar betoverend mooi universum waarin Johnny Depp de show steelt als Edward, de tot leven gebrachte creatie van een wilde uitvinder. Edward blijkt de perfecte man om je haag creatief te snoeien of je kapsel bij te werken, maar eens hij verliefd wordt op de mooie Winona Ryder – op dat moment trouwens in het echt zijn vriendin – worden de zaken al snel behoorlijk ingewikkeld.

/

6. Home Alone

Nog zo eentje uit de oude doos kerstfilms is Home Alone, een film uit de periode dat Macaulay Culkin nog klein en schattig was. Alhoewel, schattig… als het erop aankomt om zijn huis te verdedigen voor het stel inbrekers dat er probeert binnen te breken terwijl de rest van de familie op kerstvakantie is, blijkt de blonde bengel een geduchte, geniepige en vooral heel inventieve tegenstander te zijn.

/

7. The Nightmare Before Christmas

Zonder twijfel de meest atypische in dit rijtje, maar The Nightmare Before Christmas is en blijft een wondermooi, donker sprookje van de hand van Tim Burton. In deze film maken we kennis met Jack Skellington, heer en ietwat aparte meester van Halloween Town. Wanneer Jack echter ontdekt dat er ook een Christmas Town bestaat, is hij vastberaden om ook bij hem thuis kerst te vieren… met alle gevolgen van dien.

/

8. The Holiday

Een jong veulen in dit rijtje, maar daarom niet minder de moeite waard. In The Holiday maken we kennis met Iris, een Britse die ontdekt dat haar minnaar eigenlijk trouwplannen heeft met een ander en daarom besluit om van huis te wisselen met Amanda, een succesvolle carrièrevrouw in Hollywood wiens huwelijk niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black, Edward Burns en Rufus Sewell schitteren in de hoofdrollen van deze leuke romantische komedie.

/

9. Miracle on 34th Street

Na The Holiday duiken we terug in het verleden voor een kerstfilm uit de héle oude doos. Miracle on 34th Street dateert immers al uit 1964, wat je, toegegeven, wat ziet aan de soft focus beeldkwaliteit, maar het verhaal van de oude man die rotsvast overtuigd is van het feit dat hij de kerstman is, blijft ook nu ontwapenend leuk om naar te kijken. Naast Richard Attenborough, zien we ook een jonge Elizabeth Perkins (Weeds) en Dylan McDermott (The Practice) in de hoofdrollen.

/

10. Dark Shadows

De laatste in ons rijtje kerstfilms is er weer eentje van Tim Burton en weer schittert Johnny Depp in de hoofdrol. Voor Dark Shadows neemt Depp de rol van Barnabus Collins op zich, een kasteelheer die als vampier eeuwen later terugkeert naar zijn huis om te ontdekken dat het bewoond wordt door familieleden die zijn hulp goed kunnen gebruiken. Eén waarschuwing wel bij deze film: wie hiernaar begint te kijken, betrapt zichzelf er twee weken later nog steeds op dat hij Top of the World hit van The Carpenters zit te zingen op elk onbewaakt moment.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Eindejaarsfeesten, Films, Kerst, Kerstfilms, Kerstmis.