Must see: documentaire Pride is Protest!
© Stonewall

Must see: documentaire Pride is Protest!

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 1 min

Op 17 mei is het zo ver... De Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie. Deze dag laten velen niet onberoerd ... Zo maakten storytellers, Marieke Dermul en Filip Tielens een documentaire die op 16 mei getoond zal worden bij Vranckx en de Nomaden op CANVAS. Een aangrijpende documentaire waarbij we nogmaals waarnemen dat er ook 50 jaar na Stonewall veel blijft om voor te strijden!

Is de Pride niet te veel een parade geworden en te weinig een protest? Hebben die alternatieve marsen en de bijbehorende identiteitspolitiek zin? Of verdeelt dit de kracht om samen te strijden? En hoe kan de Pride zijn feestelijk kantje verzoenen met het oorspronkelijke doel: activisme? De documentaire ‘Pride is protest!‘ onderzoekt de oorspronkelijke betekenis van Pride en legt de discriminatie bloot binnen de LGBTQ-gemeenschap, 50 jaar na Stonewall.

/

Pride is Protest!

Marieke Dermul en Filip Tielens trokken in juni 2019 naar New York. Daar vond toen de grootste Pride ooit plaats, 50 jaar na de Stonewall-rellen die de start betekenden voor de wereldwijde regenboogbeweging. Naast de grote Pride ontdekten ze ook alternatieve marsen met duizenden deelnemers. Tijdens de marsen werd er niet alleen geprotesteerd tegen de president en politiegeweld, maar ook tegen hoe de Pride is gegroeid in de loop der jaren én tegen de hiërarchie en discriminatie binnen de LGBTQ-gemeenschap. De Dyke March (lesbische zicht- en protestmars) en de Queer Liberation March leunen dichter bij het originele doel van de eerste Pride uit 1970, dit jaar precies 50 jaar geleden: protest.

/

Discriminatie binnen de LGBTQ – gemeenschap

Veel LGBTQ’ers klagen aan dat niet alle groepen binnen de regenboog community even sterk geaccepteerd worden. Velen binnen de gemeenschap vinden dat de Pride teveel een parade is geworden voor de ‘witte homoman’, de groep die al het sterkst geëmancipeerd is. De Pride is te weinig gericht op de rechten van zwarten en latino’s, drag queens en transgenders, nét zij die als eerste op de barricades stonden bij Stonewall. Pride is protest: het moet de normaliteit uitdagen!

/

Pinkwashing

Ook is de commercialisering van de Pride een doorn in het oog. Bedrijven showen hun gesponsorde praalwagens, maar wat doen ze écht voor de LGBTQ-gemeenschap? Op Times Square troffen Marieke en Filip giga-billboards aan met regenboogreclames. Alleen blijkt uit onderzoek dat veel grote bedrijven niet zo gay friendly zijn en vooral extra willen verkopen…

/

Wanneer te zien?

De documentaire ‘Pride is Protest!’ is op 16 mei om 20u10 te zien op Canvas!


De thema’s uit de documentaire in New York zijn ook hier in België alive and kicking

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Freedom of dressing: 5 genderneutrale labels om te onthouden

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie.