Christian Wijnants en Stig De Block bundelen hun krachten in de strijd tegen racisme
© Stig De Block / Model: Bamba @ Francina Models

Christian Wijnants en Stig De Block bundelen hun krachten in de strijd tegen racisme

Leestijd: 1 min

Modeontwerper Christian Wijnants en fotograaf Stig De Block brengen samen elf foto's in beperkte oplage uit waarvan de opbrengt integraal gedoneerd wordt aan Belgian Network for Black Lives. De foto's maken deel uit van een reeks portretten die Stig schoot toen hij de mannencollectie van Christian Wijnants voor Lente/Zomer 2020 fotografeerde.

/

De belangrijkste inspiratiebron voor de campagne is het werk van de Afrikaans-Amerikaanse Henry Taylor. Een kunstenaar die Stig en Christian beiden enorm bewonderen. Taylor staat bekend om zijn opmerkelijke gebruik van kleuren, vormen en lijnen. De portretten zijn eerlijk, empathisch en soms mysterieus. Ze vertegenwoordigen en verwijzen naar de Afro-Amerikaanse cultuur in al zijn diversiteit. Met een spel van kleur, licht, beweging en schaduw waarin de zachte silhouetten en kleding schitteren onder het felle licht van de Catalaanse zon, brengen Stig en Christian hulde aan de kunstenaar.

Stig De Block / Model: Bamba @ Francina Models

/

“Ik besef dat ik het nooit echt zal begrijpen, maar ik ben vastbesloten om de wereldwijde strijd voor gelijkheid te steunen. Als fotograaf heb ik er altijd naar gestreefd om mensen van kleur zo eerlijk en oprecht mogelijk te vertegenwoordigen en dat zal ik altijd blijven doen. Als reactie op de voortdurende terrorisatie van zwarten en gekleurde mensen wereldwijd, wil ik respectvol bijdragen aan de strijd tegen alledaags en structureel racisme en mijn platform gebruiken om een ​​krachtig standpunt in te nemen tegen discriminatie. Bedankt om deel uit te maken van de verandering waaraan we al zo lang nood hebben”, zegt De Block.

Christian Wijnants vult aan: “De recente gebeurtenissen die het structurele racisme wereldwijd eens te meer benadrukten, hebben me diep geraakt. Ik ben tegen racisme en alle andere vormen van discriminatie en kan daarom in deze strijd om gerechtigheid niet zwijgen. In mijn werk heb ik altijd geprobeerd om verschillende vormen van schoonheid onder de aandacht te brengen. Het is onze collectieve plicht om beter te doen en samenwerking is daarom meer dan ooit cruciaal. Ik ben solidair met al diegenen die vechten voor een inclusievere samenleving. De verbeeldingskracht van deze foto’s laat een enorme indruk na. Met deze bescheiden bijdrage wil ik mijn creatieve stem gebruiken in de strijd om gelijkheid.”

Stig De Block / Model: Bamba @ Francina Models

/

Samen selecteerden ze elf beelden uit de reeks die buiten deze campagne vielen en hun eigen verhaal vertellen. Deze prints zullen vanaf 14 oktober gedurende één maand te koop worden aangeboden. Alle opbrengsten  wordt integraal gedoneerd aan het Belgian Network for Black Lives, een collectief van Afro-Belgische initiatieven en organisaties die hun krachten hebben gebundeld in solidariteit met de Black Lives Matter-beweging.

Elke print is verkrijgbaar in gelimiteerde oplage van tien exemplaren, in twee verschillende formaten: 40 × 50 cm en 60 × 80 cm. Alle exemplaren zijn gesigneerd door fotograaf Stig De Block en modeontwerper Christian Wijnants en vergezeld van een echtheidscertificaat.

Prijs vanaf € 550. Online reservatie kan via stigdeblockxchristianwijnants.com. De afdruk en verzending gebeurt op 7 november.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.