Black History Month: deze films en series moet je absoluut kijken
© NETFLIX

Black History Month: deze films en series moet je absoluut kijken

Door Enya Torrez
Leestijd: 4 min

Naar aanleiding van Black History Month stelden wij de ultieme lijst van films en series samen die een link hebben met racisme, black culture en/of gecreëerd werden door zwarte filmmakers.

/

Wat is Black History Month

Black History Month loopt ieder jaar van februari tot maart. Tijdens deze periode vieren we de veerkracht van de zwarte gemeenschap, zowel uit het verleden als in het heden. Het doel is om onder andere belangrijke gebeurtenissen en sleutelfiguren uit de geschiedenis te herdenken. Door het verleden van deze groep in het daglicht te plaatsen, zetten we in op een meer inclusieve en waarheidsgetrouwe geschiedenis en tonen we dat iedereen recht op cultuur heeft in onze samenleving.

Meer informatie over Black History Month kan je vinden op www.blackhistorymonth.be.

/

Wij lijsten de beste films en series op die je tijdens Black History Month absoluut gezien moet hebben. Bijna alle titels zijn (mede-)geregisseerd of (mede-)geschreven door zwarte regisseurs, omdat niemand deze maatschappelijke topics beter kan aankaarten dan de stemmen uit de community zelf.

1. Harriet (2019)

In de negentiende eeuw streeft Harriet Tubman naar het afschaffen van de slavernij. Zelf is ze ook jarenlang slavin, tot ze in 1849 weet te ontsnappen. Harriet is een autobiografische film geregisseerd door Karen ‘Kasi’ Lemmons.

Nu te zien op Streamz+.

/

2. 12 years a slave (2013)

Deze film speelt zich af in de Verenigde Staten in 1841. Solomon Northup is een gelukkige vader en vrije zwarte man uit New York. Op een dag wordt hij echter ontvoerd en verkocht als slaaf. Jarenlang probeert Solomon er alles aan te doen om te overleven zonder zijn waardigheid en eigenheid te verliezen. Een pakkende film die drie Oscars veroverde, waaronder voor ‘Beste Film’ en ‘Beste Regie’.

Nu te zien op Streamz+.

/

3. Dear White People (2017)

Deze Amerikaanse comedy-drama serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014. De serie, ondertussen al goed voor drie seizoenen, volgt enkele zwarte universiteitsstudenten op een prestigieuze Ivy League-school (hier de verzonnen Winchester University). Hoewel de universiteit anders beweert, is het dagelijkse leven op Winchester University absoluut niet zo post-racial als ze dachten.

Nu te zien op Netflix.

/

4. Loving (2016)

Loving is ook weer een autobiografische film, gebasseerd op het liefdesverhaal van Richard en Mildred Loving. Het verhaal speelt zich af in 1958 wanneer het koppel zich in de problemen werkt. Als gevolg van hun huwelijk worden ze namelijk gearresteerd, want een blanke man en een zwarte vrouw horen niet samen volgens de overheid. Ze worden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Overwint liefde werkelijk alles? Zelfs de grondwet?

Nu te zien op Netflix.

/

 5. I may destroy you (2020)

Deze serie wordt omschreven als een reeks die seksuele toestemming in het hedendaagse leven onder de loep neemt en hoe in het moderne datinglandschap de grens tussen vrijheid en misbruik soms flinterdun is. Stevige materie, maar deze HBO-klepper giet het in een meeslepend verhaal van een zwarte vrouw (Michaela Coel) die probeert te ontdekken wat er met haar gebeurd is tijdens een noodlottige uitgaansavond. Samen met het hoofdpersonage word je gedropt in een onvolledige puzzel die je met haar wil vervolledigen.

Nu te zien op Streamz.

/

6. The Photograph (2020)

Mae is een jonge vrouw die een foto ontdekt van haar overleden moeder en haar vroegere geliefde. Deze onthulling zorgt ervoor dat ze zichzelf tegenkomt en haar pad dat van de journalist Michael kruist. De twee beginnen een relatie die moeilijkheden ondervindt door de persoonlijke problemen van Mae.

Nu te zien op Streamz+.

/

7. Flight (2019)

Whip Whitaker (Denzel Washington) is een piloot die al lange tijd op het randje leeft. Seks, drugs en rock-‘n-roll zijn hem op het lijf geschreven. Zijn verantwoordelijke baan waarbij hij dagelijks vliegtuigen veilig naar hun eindbestemming moet sturen, lijkt door zijn drank- en drugsgebruik steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen. Maar dan breekt er voor het opstijgen een verschrikkelijke storm uit.

Nu te zien op Streamz.

/

8. Amazing Grace (2018)

In januari 1972 maakte Aretha Franklin haar legendarische album Amazing Grace met een koor in een kerk. Op het hoogtepunt van haar roem nam ze de beslissing om terug te keren naar waar ze begon, naar de wereld van de gospelmuziek.

Nu te zien op Streamz+.

/

9. 13th (2016)

Vernoemd naar het 13e amendement van de Verenigde Staten, dat in 1865 de slavernij een halt toe riep en gedwongen arbeid alleen nog maar toeliet als gevolg van straffen door veroordeling of criminaliteit, toont deze documentaire hoe slavernij vandaag nog steeds stand houdt. Wat het probleem is van dat 13e amendement in Amerika en hoe Afro-Amerikanen nog steeds in gevangenschap worden gehouden om te werken voor het land.

Nu te kijken op Netflix.

/

10. American Son (2019)

Kendra Ellis-Connor (Kerry Washington) is in paniek wanneer haar 18-jarige zoon Jamal niet thuis komt van een avondje uit met zijn vrienden. Terwijl ze wacht op haar vervreemde echtgenoot Scott (Steven Pasquale), wordt Kendra ondervraagd door agent Paul Larkin (Jeremy Jordan). Ondanks zijn kortzichtige vragen en ongeïnteresseerde houding, verzekert hij haar strikt volgens het protocol te werken en absoluut niet racistisch te zijn. Wanneer haar witte echtgenoot (en tevens ook FBI-agent) arriveert, laat Larkin zich van een totaal andere kant zien. Het doet – actuele – vragen rijzen over de mate waarin ras, geslacht en klasse een rol spelen in de politieprocedure.

Nu te zien op Netflix.

/

11. Watchmen (2020)

Robert Redford is al 26 jaar de president van de VS. Gemaskerde helden zijn al jaren verboden. Maar toch zijn er een paar mysterieuze figuren die een revolutie willen starten. Who watches the Watchmen?

Nu te zien op Streamz.

/

12. Self made (2020)

In Self Made maak je kennis met madam C.J. Walker, de eerste Afro-Amerikaanse én vrouwelijke selfmade miljonair in Amerika. Een inspirerend verhaal over discriminatie, schoonheidsidealen en vrouwenemancipatie.

Nu te zien op Netflix.

/

13. Barry (2016)

Barry vertelt het verhaal van Barack Obama tijdens zijn jaren als student aan Colombia University. Een rauwe voorstelling van een toekomstige president die geschiedenis zou schrijven als eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

Nu te zien op Netflix.

/

14. Hidden Figures (2016)

Het verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. Deze prestatie zou het vertrouwen van de natie herstellen en zou mensen, ongeacht ras of geslacht, inspireren om groots te dromen.

Nu te zien op Disney+.

/

15. Queen of Katwe (2016)

Queen of Katwe wordt ook wel de originele The Queen’s Gambit genoemd. In de film leert Phiona, een tienjarig meisje uit de sloppenwijken in Uganda, immers ook schaken. Het verandert haar leven. Het biedt haar de mogelijkheid om te ontsnappen aan de armoede en toont aan dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt – zolang je maar weet hoe je het spel moet spelen. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Nu te zien op Disney+.

Lees meer Marie Claire op: Must watch: deze Black Lives Matter films moet je gezien hebben, 14 romantische films voor valentijn en #BlackLivesMatter: de vrouwen die de wereld voorgoed veranderen.

Tags: Black History Month, Disney, Fillms en series, Netflix, Streamz.