#BlackLivesMatter: de vrouwen die de wereld voorgoed veranderen
© Marieclaire.com

#BlackLivesMatter: de vrouwen die de wereld voorgoed veranderen

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Als gevolg van de dood van George Floyd door een Amerikaanse politieagent, staat Amerika nu al enkele dagen in brand. Letterlijk en figuurlijk. Nooit eerder kwamen er zoveel mensen op straat. Nooit eerder brandde er zoveel vuur in het Amerikaanse, maar ook het Europese volk om een einde te maken aan racisme. Dit allemaal onder de hashtag #BlackLivesMatter. Maak hier kennis met de vrouwen achter deze grote sociale beweging van vandaag.

/

Ontstaan #BlackLivesMatter

Na de dood van 17-jarige Trayvon Martin door stadswachter George Zimmerman, besloten drie standvastige zwarte vrouwen de organisatie ‘Black Lives Matter’ op te richten. Alicia Garza, Patrisse Cullors en Opal Tometi vonden steun bij elkaar, nadat ze hun gevoelens probeerden te delen.

Alicia Garza schreef in 2013 op Facebook: “Black people, I love you. I love us. Our lives matter”. Op haar beurt deelde Patrisse Cullors deze woorden met de hashtag #BlackLivesMatter. Niet veel later besproken de twee het idee om een organisatie op te richten. Er was nood aan hoop, een organisatie of een beweging om voor te vechten. Daarvoor hadden ze Opal Tometi nodig, een in Brooklyn gevestigde immigrant-rechtenactiviste die ‘Black Lives Matter’ officieel kon lanceren.

De beweging berust zich op het idee om lokale macht te winnen. Op die manier kunnen ze tussen beiden komen wanneer er zich geweld voordoet door de overheid of burgerwacht op de zwarte gemeenschap.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alicia Garza (@chasinggarza) op

/

Herstory

Over de eeuwen, decennia en jaren heen zijn er vele sociale bewegingen geweest die vochten voor de rechten van zwarten. Volgens de drie vrouwen achter ‘Black Lives Matter’ hebben deze bewegingen vooral ruimte gemaakt voor heteroseksuele cismannen. Daarom leggen zij de focus op zwarte vrouwen, queer of transseksuele personen.

Belangrijk om te onthouden wanneer je als lezer(es) de vele nieuwsberichten over de huidige Amerikaanse protesten leest. Black Lives Matter maakt er een duidelijk punt van geen geweld te gebruiken. Daarmee hopen ze zich te onderscheiden van sociale bewegingen uit het verleden die dit wel deden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Opal Tometi 🇳🇬🇹🇬 (@opalayo) op

/

Patrisse Cullors

Een van de drie oprichtsters is Patrisse Cullors, artieste, organisatrische en vrijheidsvechter. Naast het mede-oprichten van Black Lives Matter, richtte ze ook nog eens de organisatie ‘Dignity and Power Now’. Alsof dit nog niet genoeg van haar tijd zou opvragen, is ze ook nog eens New York Times best selling author met het boek ‘When They Call You A Terrorist: a Black Lives Matter memoire‘.

Patrisse Cullors

BlackLivesMatter.com

/

Alicia Garza

Mede-oprichtster Alicia Garza is een manusje van alles. Zij is schrijfster, organisatrische, publieke spreker en vrijheidsvechter. Momenteel staat ze mee aan het hoofd van de National Domestic Workers Alliance, een organisatie die zich engageert voor een eerlijke en waardige behandeling van de vele huisdienaars in Amerika.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alicia Garza (@chasinggarza) op

/

Opal Tometi

Ten slotte zette ook Opal Tometi haar schouders onder het ontstaan van Black Lives Matter. Naast mede-oprichtster is Tometi schrijfster en samenlevingsorganisator. Opal was verantwoordelijk voor het oprichten van de online platformen en het opstellen van de sociale media strategie van de organisatie. Tegenwoordig staat Opal Tometi aan het roer van de grootste Amerikaanse organisatie voor immigranten rechten, the Black Alliance for Just Immigration.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Opal Tometi 🇳🇬🇹🇬 (@opalayo) op

Een voor één vrouwen die een krachtig rolmodel vervullen voor (jonge) zwarte vrouwen. Nu, meer dan ooit, veranderen zij de wereld. Het is tijd om een einde te maken aan racisme en politiegeweld tegen zwarte mannen en vrouwen. Help Amerika in de strijd tegen onrecht, raadpleeg de website van Black Lives Matter om te weten wat jij kan doen.

Lees meer Marie Claire op: Netflix: When They See Us, een indrukwekkende miniserie die je moet zien, Must see: documentaire Pride is Protest! en Yes he can! Barack Obama breekt record met tweet tegen racisme.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Amerika, Antiracisme, Black Lives Matter.