Stephanie Caulier. Van een schippersdochter die down-under ging en terugkwam
© Pers / Stéphanie Caulier staat rechts op de foto.

Stephanie Caulier. Van een schippersdochter die down-under ging en terugkwam

Leestijd: 1 min

Het verhaal van de Antwerpse Stephanie Caulier (rechts op de foto) is hoogst opmerkelijk. De jonge moeder van een dochter van één lanceerde vijf jaar geleden I Love Mr Mittens. Het klassevolle breimerk kende onmiddellijk succes in…Perth, Australië.

Stephanie Caulier heeft al een heel leven achter zich. Als dochter van een schippersfamilie werd ze vanaf haar vijfde naar een internaat gestuurd. De nonnen leerde er haar de liefde en de kunde van handwerk. Tegenwoordig een zeldzaamheid.

Ze kende haar Australische vriend acht maanden toen ze met hem naar Perth, de meest afgelegen stad ter wereld, vertrok. Gefascineerd door de zachte vacht van de Nieuw-Zeelandse schapen die grazen in de weides rond Perth, broeide het idee om haar oude liefde, het breien, terug op te nemen. Ze zou sparen voor 100 kilogram wol en een zaakje beginnen. Om het geld hiervoor bij elkaar te sprokkelen, kluste ze bij als nanny, als barista of haalde ze kinderen op aan school.

Die eerste 100 kg wol vulde haast het hele huis. Maar ze was blij en begon te breien. Ze verkocht de eerste vijftig stuks aan Step by Step, een winkel in Antwerpen. Mensen in Perth zagen de foto’s op haar instagram en waren meteen verkocht. Het mooie weer zorgde ervoor dat de wollen truien en vesten gedragen werden als winterjassen. “Australiërs doen een wollen vest aan als regenjas. Ik heb het altijd een gek idee gevonden, want natte wol is toch niet aangenaam”, zegt ze al glimlachend met een ongedwongen Australische cool.

In zes jaar tijd werd een project een bedrijf: ze stelde 20 breisters tewerk en ook zij konden de vele bestellingen uit Japan, Australië en Amerika niet meer aan. Dus verhuisde Caulier onlangs haar productie-atelier naar Peru, Zuid-Amerika. Daar wordt de wol verwerkt en geverfd. Meer dan 300 vrouwen én mannen breien.

De pulls, mutsen, sjaals en vesten zijn stuk voor stuk met de hand vervaardigd. De dikke breinaald legt een origineel reliëf in de stukken en staat garant voor een comfortabele toets: de vesten geven zelfs je meest versleten jeans meteen die smart casual look. Zo klaar voor de zomerparty’s!

Stephanie Caulier mist Australië wel een beetje… het strand, het weer. “Maar het was tijd om terug te komen. Ik was hoogzwanger en mijn man heeft hier nog een dochtertje. En hij kreeg een fijne werkaanbieding.” Bovendien ontbreekt het Stephanie niet aan moed en ambitie. “In Europa zijn veel beurzen, dat helpt om nu ook de Europese markten beter aan te boren.”

Stephanie Caulier I Love Mr Mittens

Pers/AW17

I Love Mr Mittens, meer info op www.ilovemrmittens.com of via de Instagrampagina.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Illm, Knitwear, Mode, Stephanie Caulier, Trui, Wol.