Meer dan 30.000 Belgen nemen deel aan World Cleanup Day
© Unsplash

Meer dan 30.000 Belgen nemen deel aan World Cleanup Day

Leestijd: 1 min

Op zaterdag 15 september 2018 komen wereldwijd miljoenen mensen samen op World Cleanup Day om het zwerfvuilprobleem op te lossen. Het is de grootste burgeractie in de geschiedenis en ook ons land neemt deel aan de grootschalige actie. Er zijn reeds meer dan 31 000 Belgen ingeschreven en je kan nog steeds een actie registeren.

World Cleanup Day werd jaren geleden opgestart in Estland. Vanwege het tienjarige bestaan van de organisatie, sturen ze nu de actie de wijde wereld in. Op 15 september komen in meer dan 150 landen miljoenen mensen tegelijk op straat om zwerfvuil langs de weg, op het strand en in bossen op te ruimen.

De missie van de organisatie gaat verder dan opruimen alleen. Met de wereldwijde burgeractie willen ze vooral de problematiek van zwerfafval benadrukken. De mens heeft afval gecreëerd en ons ecosysteem kan daar niets mee aanvangen. Net daarom is het zo belangrijk dat wij het probleem voorgoed een halt toeroepen.

België is een van die 150 deelnemende landen. Valérie de Groote, co-team leider van World Cleanup Day België vertelt: ” We hebben in het hele land lokale organisaties opgeroepen om opruimacties op te zetten. De respons was overweldigend, want er zijn ondertussen meer dan 265 acties geregistreerd, goed voor meer dan 31 000 vrijwilligers!”.

Het aantal deelnemers groeit nog elke dag. Je kan je nog steeds voor de actie registreren via de website van World Cleanup Day België. Heb je geen tijd om een volledige dag of enkele uren op te ruimen? Dan kan je de planeet ook al helpen door die dag 10 minuten voor je eigen deur op te ruimen. “Als 1 miljoen mensen die zaterdag 10 minuten opruimt, zal ons land die avond al properder zijn dan ooit tevoren”, aldus Jean-Paul Meus van 10 minutes a Day.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Milieu, World cleanup day, Zwerfafval.