Open Mic namiddag tegen onrecht in Brussel. Kom jij ook?
© One Alarm Many Voices

Open Mic namiddag tegen onrecht in Brussel. Kom jij ook?

Leestijd: 1 min

Geen betere manier dan kunst om barrières te slopen en mensen te verenigen. Dat weten ze ook bij Globe Aroma, een open kunstencentrum en werkplek in hartje Brussel. Bij Globe Arena is iedereen welkom, los van afkomst, persoonlijk statuut of situatie. En toch viel net hier op 9 februari de federale politie binnen om 7 nieuwkomer-kunstenaars te arresteren. De Brusselse kunstwereld is niet akkoord en komt daarom deze namiddag samen in Brussel.

Artistieke beleving, creatieve expressie en inburgering gaan bij Globe Arena hand in hand. Je kan er schilderen, muziek of theater maken, foto’s bewonderen en in contact komen met lokale kunstenaars. Nieuwkomers ontdekken er niet alleen hun eigen talenten, maar ook de nieuwe omgeving waarin ze nu een leven moeten opbouwen.

Een prachtig initiatief, met andere woorden, waar desalniettemin op vrijdag 9 februari twintig agenten van de federale politie binnenvielen om zeven nieuwkomer-kunstenaars te arresteren. Twee van hen zitten inmiddels in een gesloten centrum, vier anderen kregen te horen dat ze België moeten verlaten. Deze (naar mening van velen buitensporige) actie kadert in het Kanaalplan dat terreurdreiging en radicalisering wil counteren. Jan Jambon is voor, velen zijn tegen.

Zij hebben nu besloten om onder de noemer #OneAlarmManyVoices hun stem te laten horen. Vanaf 14u verzamelen ze daarom op deze zaterdag 17 februari aan de Akenkaai naast het Brusselse Kaaitheater. Daar staat een open mic klaar, wachtend op al wie, anoniem of publiekelijk, zijn gevoelens, gedachten en getuigenissen wil delen.

Ook kan je bij discussietafels terecht voor meer info betreffende de recente voorvallen in de Kanaalzone, want ook in 2017 deden zich vergelijkbare acties voor bij diverse sociale, socio-culturele, jeugd-, sport- en welzijnsorganisaties.

#OneAlarmManyVoices is een initiatief van Globe Arena, met de steun van Beursschouwburg, de Buren, Bozar, BRONKS, Decoratelier, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, KVS, La Bellone, RAB/BKO en RITCS.

Globe Aroma from Kaaitheater on Vimeo.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Brussel, Kunst, Kunstenaar.