Expo: Textiel in verzet
© Texture Kortrijk

Expo: Textiel in verzet

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Welke boodschappen en verhalen gaan er schuil achter een stuk stof? Wat vertelt een outfit of kledingstuk over de drager? Kunnen stoffen een vorm van verzet zijn? Kan textiel verleden en heden verbinden? Journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin bieden je een antwoord op al deze vragen met de eigenzinnige tentoonstelling 'Textiel in verzet'.

Vlucht, verzet, traditie, schoonheid, spiritualiteit, dekolonisatie, hoop en geluk: sinds mensenheugenis gebruikt de mens textiel om zijn identiteit te uiten, zeker in tijden van oorlog en crisis.

/

De kracht van stoffen zonder slogan

Migratie is voor zowel Bendadi als Mohadjerin een belangrijk deel van hun leven. Hun zoektocht begon in Antwerpen, maar de verhalen die ze brengen, nemen ons mee naar andere delen van de wereld … Naar Parijs en Beiroet, maar evenzeer naar Kaboel en Aleppo. Wanneer je kennis maakt met de tentoonstelling, laat je dan onderdompelen in nooit eerder vertelde aspecten van het leven van Belgische immigranten.

Kijk mee achter de schermen van textielwinkels opgericht en gerund door vrouwelijke vluchtelingen én ontdek het geheim achter het doorgeven van de kunst van het borduurwerk aan de volgende generatie. De indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en de ontroerende verhalen van Samira Bendadi komen samen tot een wonderbaarlijke puzzel van visuele en schriftelijke verhalen.

/

Praktisch

  • 15/11/2019 — 16/02/2020
    Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk
    Openingsuren: dinsdag t.e.m. zondag, 10u-17u (gesloten op maandag)
  • Prijzen: €6 / €4 kortingstarief
  • Rondleidingen met gids: €66, meer info en reservaties: T +32 56 27 74 70

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

BINNENKORT IN TEXTURE | “Textiel in Verzet” is een expo om met rode stip in je kalender te plaatsen. Van 15 november 2019 tot en met 16 februari 2020 in de Kroonzaal van Texture. Met indrukwekkende foto’s van Mashid Mohadjerin en ontroerende verhalen van Samira Bendadi. Speciaal voor deze tentoonstelling gebruiken de curatoren kleding en textiel om je onder te dompelen in verhalen die religieuze, culturele en nationale grenzen overschrijden. Een knappe samenwerking tussen @texturekortrijk en @momuantwerp #teaser #comingsoon #exhibition #tentoonstelling #photography #fotografie #stories #verhalen #textile #textiel #resistance #verzet #texturekortrijk #MoMuAntwerp #visitflanders

Een bericht gedeeld door TEXTURE Kortrijk (@texturekortrijk) op

Nog niets gepland dit weekend? Dan weet je wat je te doen staat! 

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – ‘Wonderful Things: de expo die je mee neemt in de wonderlijke wereld van Tim Walker

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Mashid Mohadjerin, MoMu, Samira Bendadi, Textiel in verzet, Texture Kortrijk.