Wonderful Things: de expo die je mee neemt in de wonderlijke wereld van Tim Walker
© Tim Walker

Wonderful Things: de expo die je mee neemt in de wonderlijke wereld van Tim Walker

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 1 min

Tijdens het najaar een citytrip gepland naar Londen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Afgelopen weekend opende de nieuwe tentoonstelling 'Wonderful Things' van Tim Walker in het V&A - museum. De expo is veel meer dan een chronologisch overzicht van het werk van de fotograaf. Er wordt een scherpe blik geworpen op de verbeelding en de verschillende inspiraties. Absoluut een plaatsje waard op je to-do-lijstje!

/

Tim Walker

Tim Walker begon zijn carrière op 24-jarige leeftijd. Midden de jaren ’90 assisteerde hij Richard Avedon in zijn studio. Nu, bijna 25 jaar later, wordt Walker beschouwd als een even grote legende. Een genie in de modewereld … Hij maakte foto’s voor Dazed, AnOther Man en nog veel (vééll) meer. Hoewel veel van zijn werk herkenbaar is aan zijn buitenaardse en eigenzinnige karakter, voelt hij zich onnauwkeurig om hem mode-fotograaf te noemen. Zijn werk reikt veel verder dan het modebeeld en belandt in een prachtig samengestelde andere dimensie. Walker is een verhalenverteller, die surrealistische en boeiende verhalen vertelt. Of het nu gaat om de door Bosch geïnspireerde Garden of Earthly Delights-sets, of om Alice in Wonderland te recreëren … De fantasie van Walker kent geen grenzen.

/
Expo: ‘Wonderful Things’

Als bladeren door de pagina’s van de Marie Claire een kalmerende balsem is, dan is de expo een heilzame onderdompeling voor het hele lichaam. Hoewel het voortbouwt op de reputatie van de V&A voor blockbuster van modetentoonstellingen, is deze tentoonstelling, van één van de beroemdste fotografen vandaag de dag, de kers op de taart. 

De kern is tien individuele fotoprojecten, elk geïnspireerd op objecten in de collecties van de V&A. Van Chinese snuifdozen en gebrandschilderde ramen, erotische prints en mode-archieven, tovert Walker fantasiewerelden tot leven gebracht in displays die zijn foto’s combineert met film, geluid, rekwisieten en teksten.

Na de opening van het fotografie centrum van de V&A vorig jaar, is de tentoonstelling een lichtend voorbeeld van de toewijding van het museum om new art in gebruik te nemen. En daar slagen ze met grote onderscheiding in door deze tentoonstelling van Tim Walker. Benieuwd naar meer beelden? Tot en met 5 maart 2020 zal de expositie plaatsvinden! 

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook: ‘Woman to watch: Lieve Blancquaert

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Expo, Fotografie, Surrealisme, Tim Walker, V&A Londen.