Fotograaf Pierre Debusschere dient een nieuw perspectief op diversiteit aan
© Pierre Debusschere: Spectrum

Fotograaf Pierre Debusschere dient een nieuw perspectief op diversiteit aan

Leestijd: 1 min

Hij co-regisseerde net nog het visuele album 'Black is King' van Beyoncé, maar heeft ook een eigen tentoonstelling lopen in Brussel. De Belgische fotograaf Pierre Debusschere wil met 'Spectrum' de generatielange stereotypering van de maatschappij doorbreken en een nieuw perspectief aanbieden waarin diversiteit in alle vormen voorkomt: cultuur; geslacht, ras, religie, seksuele voorkeur ...

/

De modewereld is al sinds zijn afstuderen aan het ERG (Ecole de Recherche Graphique) in de ban van de jonge Brusselaar Pierre Debusschere. Zijn unieke en duidelijk te onderscheiden manier om kunst en mode met elkaar te verbinden, leverde hem snel foto- en filmopdrachten op tijdens de modeshows in Londen en Parijs. Daardoor mocht hij mode-editorials voor magazines als Vogue Italia, Dazed & Confused en AnOther maken die hun stempel gedrukt hebben op deze bladen. Ook werkte hij al in opdracht voor gerenommeerde merken zoals Raf Simons, Dior Homme en Nike.

Debusschere valt tevens ook in de smaak van Hollywood. Hij maakte al videoclips voor Alicia Keys, Kanye West en natuurlijk Beyoncé. Hij is de reden waarom een deel van ‘Black is King’ gefilmd werd in ons land en hij werkte al verschillende keren met de popster samen. Sinds 2012 wordt hij vertegenwoordigd door het New Yorkse agentschap Art+Commerce. In 2017 richtte hij samen met Rebecca Cuglietta studio 254Forest op.

Pierre Debusschere: Spectrum

/

Zonder vooroordelen

In die galerij loopt momenteel zijn nieuwste tentoonstelling ‘Spectrum’. Een persoonlijk project waarvoor hij zijn baanbrekende digitale technieken even achterwege laat en de – veelal – naakte lichamen op de foto’s enkel heeft bewerkt met strakke stoffen en felle kleuren. Dat zorgt ervoor dat huidskleur en lichaamsvormen amper zichtbaar zijn, wat je met een fris perspectief naar de lichamen doet kijken. Zonder vooroordelen, maar net heel puur. Een beetje zoals een kind naar de wereld kijkt. Toeschouwers wil hij uitnodigen om de verschillende lagen van mogelijke interpretaties van het beeld te ontdekken. Debusschere maakte daarnaast ook foto’s van de juwelen die hij vaak draagt en wikkelde bloemen in dezelfde gekleurde stoffen als aanvulling op de abstracte lichaamsbeelden.

Spectrum, de nieuwe expositie van Pierre Debusschere, loopt nog tot en met 26/9 in de Room, Brussel. Meer info: 254forest.be.

Pierre Debusschere: Spectrum

Pierre Debusschere: Spectrum

Lees meer Marie Claire op: Amper 29 jaar, nu al een derde solotentoonstelling: maak kennis met Ben Sledsens. Bezoek nu de expo van Kassl Editions in Museum Voorlinden. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beyoncé, Expo, Pierre Debusschere.