Work overload? 5 tips om je productiviteit te verhogen
© Unsplash

Work overload? 5 tips om je productiviteit te verhogen

Door Léonie Van de Vliet
Leestijd: 1 min
Ieder van ons maakt het wel eens mee, zo'n dag waarop taken zich blijven opstapelen waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Hoe trotseer je deze work overload dan op een productieve manier? Rekruteringsexpert Hays deelt met ons vijf tips om efficiënt aan de slag te gaan. Maak je alvast klaar voor een productivity boost!

#1. Start met de lastigste taak

Die uitpuilende to-do lijst, we vrezen het allemaal. Maar hoe begin je hier juist aan?

Rangschik je taken naargelang prioriteit. Plan je taken in op specifieke tijdstippen, afhankelijk van hoe moeilijk ze zijn. Nog voor je écht van start gaat, voltooi je dan eerst een korte taak die je graag en goed doet. Boost je zelfvertrouwen zo met een quick win. Je bent nu helemaal klaar voor die éne lastige taak. You can do it!
Wanneer je na een paar taken je energiepeil voelt zakken, handel je best nog even een routine-taak af. Wedden dat je na afloop extra werklust krijgt door voldoening?
/

#2. One (big) step at a time

Nood aan een efficiënte manier van werken? Door je te concentreren op één taak kom je al ver. Start pas een nieuwe taak, wanneer de vorige is afgerond. Switchen tussen taken zal je prestaties alleen maar verlagen en verhoogt bovendien het risico op slechte resultaten. Durf hiervoor nee te zeggen tegen je collega’s en soms ook tegen je baas. 

/

#3. Baan je weg door ontspanning

Ook als het aantal taken op het eerste zicht eindeloos lijkt, is het goed om op tijd rustpauzes in te lassen. Ervaar jij een constante druk om productief te zijn? Lunch je achter je bureau, heb je geen tijd voor een koffiepauze of ommetje rond het kantoor, werk je door terwijl je ziek bent?  News flash, dit werkt averechts! Als je gedurende lange tijd jezelf dwingt te concentreren, ervaar je snel mentale moeheid.

Wat je beter wel doet, is je ten volle focussen en aan je maximumcapaciteit werken gedurende 90 minuten. Neem daarna een pauze van 10 à 15 minuten. Geniet van een lekker koffietje of een gezond stuk fruit, terwijl je even een frisse neus haalt!

/

#4. Gezocht: sparringpartner

Soms kan je zo opgaan in een project dat je het door de bomen niet meer ziet. Vraag dan feedback aan je collega’s of vrienden om beter zicht te krijgen op je taak. Hierdoor zal je die sneller kunnen afwerken en betere resultaten verkrijgen. Yay, teamwork!

/

#5. Positive vibes

Omgaan met stress, het is een kunst op zich. Simpelweg anders nadenken over stress kan je productiviteit al verhogen en daarmee ook je kans op succes. Versterk je positieve gedachten en laat die slechte gedachten maar achterwege.

In plaats van jezelf in te prenten dat je je werk nooit zal afkrijgen, blijf je positief en stel je een haalbaar actieplan op, waarin je elke taak volgens prioriteit aanpakt.

No stress, veel succes!

Meer lezen? 7 handige apps voor drukbezette carrièrevrouwenExperiment: de 30-urenwerkweekOnderzoek: vrouwen voelen zich verplicht om na het werk bereikbaar te zijn

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: How to, Productiviteit, Werk, Work overload.