Onderzoek: vrouwen voelen zich verplicht om na het werk bereikbaar te zijn
© Shutterstock

Onderzoek: vrouwen voelen zich verplicht om na het werk bereikbaar te zijn

Leestijd: 1 min

De tijd waar mensen enkel van 9 tot 5 werkten, lijkt wel erg veraf. Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de grens tussen ons privé- en beroepsleven nog nooit zo vaag is geweest. Vooral vrouwen voelen zich vaak verplicht om altijd bereikbaar te zijn na kantooruren.

Uit een nieuwe Europese studie uitgevoerd door rekruteringsbureau Page Personnel blijkt dat werknemers het werk steeds moeilijker kunnen loslaten. Drie op de vier werknemers is ook buiten de kantooruren permanent verbonden met het werk, vaak omdat ze bepaalde tools zoals een smartphone of laptop van het werk bezitten. Sommige mensen vinden het geruststellend om naast te kantooruren mails te kunnen beantwoorden, zodat ze de volgende dag niet moeten beginnen met een stapel onbeantwoorde e-mails. Voor anderen is dit net een bron van stress, omdat de grenzen tussen privé en werk steeds vager worden. Het gaat zelfs zo ver dat 15% van de respondenten aangeeft dat ze op vakantie vaak mails en zakelijke telefoons beantwoorden.

Meer lezen? Waarom je vanaf nu best dutjes inlast op het werk

/

Verplichting

Het onderzoek toont ook aan dat deze scheiding tussen het privé- en beroepsleven anders wordt ervaren door vrouwen als door mannen. De ene werknemer voelt zich verantwoordelijk (63%) om buiten het werk ook te reageren op e-mails en telefoontjes, maar voor anderen voelt dit als een verplichting (34%). Meer dan de helft van de vrouwen (52%) voelt zich echter verplicht om altijd verbonden te blijven. Terwijl slechts een vierde van de mannen hetzelfde gevoel heeft.

In de studie werd er ook onderzoek gedaan naar de perceptie tegenover thuiswerken. Zes van de tien werknemers heeft aan dat ze soms mogen thuiswerken, tegenover 80% van de managers. Dit komt vooral door de mobiliteitsproblemen in grote steden. Vooral jonge werknemers zijn enthousiast over het concept van thuiswerken. Zij appreciëren thuiswerken niet per se om files te vermijden, maar vooral om een betere work-life balance te vinden.

Meer lezen: Inspiratie: formele werkoutfits met een twist

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Bereikbaarheid, Stress, Thuiswerken, Werk.