Kleding detox: in 6 stappen naar de garderobe van je dromen
© Imaxtree

Kleding detox: in 6 stappen naar de garderobe van je dromen

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Het voorjaar staat voor de deur, we lijken wel aan de vooravond van (meer) vrijheid te staan. De ideale gelegenheid om je kledingkast eens goed onder handen te nemen. Donsjassen maken plaats voor kleurrijke zomerjurkjes, wintertruien voor frisse hemdjes. Welke items horen nog thuis in jouw kledingkast en welke verdienen een tweede leven?

/

Tips voor een kledingkast detox

“De lente is het seizoen van een nieuw begin, dus begin deze tijd van het jaar met een opgeruimd huis en kledingkast. Bereid je kamer eerst voor: zet het raam open en haal wat frisse lucht naar binnen, steek een kaarsje aan, zet wat instrumentale muziek aan, creëer de sfeer voor iets geweldigs, waar je je tegelijkertijd energiek, geïnspireerd en ontspannen van kan voelen”, deelt professional organiser en gecertificeerd KonMari-adviseur Raffaella Tarassi. De sfeer is gezet, wat is de volgende stap? Hier zijn enkele tips voor het opruimen van je kledingkast:

 • Ruim eerst de kledingstukken van het vorige seizoen op. Zo kun je je volop concentreren op wat je de komende maanden zal dragen. Denk even na: heb je dit item vaak gedragen? Of was het eerder een impulsaankoop?

 • Haal alle items van de categorie waaraan je werkt uit de kast, breng ze naar dezelfde plek en verdeel ze uiteindelijk in subcategorieën om het proces te vergemakkelijken. Als je bijvoorbeeld aan kleding werkt, groepeer dan alle T-shirts, broeken, jassen en verdeel ze vervolgens in subcategorieën, zoals tanktops, T-shirts met korte mouwen, T-shirts met lange mouwen, en meer.

 • Definieer 4 stapels: dingen om te bewaren, dingen om te doneren / recyclen, dingen om te verkopen aan andere mensen, en de “misschien”-stapel.

 • Overweeg bij het detoxen niet alleen of je het kledingstuk mooi vindt, maar ook of het comfortabel is om te dragen. Kijk ook goed naar de huidige kwaliteit van elk item.

 • Kijk welke merken of items goed scoren op doorverkoop-apps. Op deze manier wordt het makkelijker om te beslissen op je een specifiek item moet houden of niet.

 • Klaar? Kijk dan naar de ontbrekende kledingstukken binnen jouw garderobe en bedenk welke items een goede aanvulling zouden kunnen zijn voor het komende seizoen. 
/

Tips om je vergeten kledij te verkopen

22 april is het de Dag van de Aarde, een extra reden om je kledingstukken een tweede leven te geven. Schenk ze weg aan een goed doel of aan vriend(inn)en, zodat ze niet in de afvalcontainer verdwijnen. Wie er liever een centje aan verdient, kan zich uitleven op verkoopapps zoals Vinted. In samenwerking met hen geven we enkele tips voor een instant verkoopsucces.

 • Update de foto’s regelmatig. Zorg ervoor dat het item dat je wil verkopen duidelijk zichtbaar is en er aantrekkelijk uitziet.

 • Schenk veel aandacht aan de titel en beschrijving van je item. Dit maakt het gemakkelijker voor andere gebruikers om jouw items te vinden wanneer ze iets specifieks zoeken op het online platform.

 • Voeg altijd foto’s toe waarop jij het kledingstuk draagt. Het geeft potentiële verkopers een beter beeld van hoe een silhouet valt, waardoor je het item sneller zal verkopen.
 • Bied kortingen aan als iemand meerdere items willen kopen. Zo moedig je aan om meer van je aangeboden items te kopen, en ben je sneller van je vergeten kledij af. Win-win!

 • Upload regelmatig nieuwe items. Potentiële kopers zullen je volgen en op de hoogte worden gesteld wanneer je iets nieuws uploadt. Je hoeft dus zeker niet alles op één dag online te zetten. Neem gerust je tijd en verspreid je items.

lenteschoonmaak

 • Hoe meer verzendopties je aanbiedt, hoe meer keuze potentiële kopers hebben en hoe verleidelijker het voor hen is om bij je te kopen.

 • Wees eerlijk over de staat van je items.

 • Neem filters en hashtags op in de beschrijving van je item, zodat het in verschillende zoekresultaten wordt weergegeven.

 • Vraag desnoods de hulp van je vriend(in)en om foto’s te trekken van jou met de items aan. Zo vermijd je dat geïnteresseerden je steeds opnieuw lastigvallen voor een foto waarop je het item draagt.

Tip van de redactie: krijg je kledingstukken niet verkocht via apps zoals Vinted? Dan kan je altijd nog jouw oude kledij (in goede conditie!) verkopen aan Zalando. In ruil krijg je dan shoptegoed of kan je jouw opbrengst doneren aan het goede doel. Meer informatie vind je op www.zalando.be.

Lees meer Marie Claire op: Less mess, less stress: de beste schoonmaaktips van een poetsexpert, Dit zijn wereldwijd de 13 mooiste beautyproducten die je in huis wil en Masterclass: zo maak je man’ouché, Libanees brood met za’atar.

Tags: Lenteschoonmaak, Tweedehands, Vinted.