De 7 beste tips om fruitvliegjes te bestrijden
© Getty Images

De 7 beste tips om fruitvliegjes te bestrijden

Leestijd: 1 min

Het mooie weer brengt vaak ook ongewenste gasten met zich mee: hallo fruitvliegjes in huis! We sommen de beste tips op om ze te bestrijden. 

/

1. Houd de keuken schoon

Een propere keuken, is vaak ook een fruitvliegloze keuken. Fruitvliegen gedijen het liefst in vochtige en vuile omgevingen. Zorg voor een propere en droge keuken en zorg dat er geen voedselresten of kruimels achterblijven op het aanrecht en in de gootsteen.

/

2. Bewaar rijp fruit in de koelkast

Rijp fruit is een magneet voor fruitvliegen. Bewaar fruit zoals bananen, appels en peren in de koelkast om te voorkomen dat fruitvliegen erop afkomen. Zodra je merkt dat fruit begint te rijpen of rotten, gooi het dan weg. Dit voorkomt niet alleen fruitvliegen, maar helpt ook om schimmelgroei te vermijden.

3. Dek voedsel goed af

Niet alleen fruit is een echt lokaas voor de vervelende beestjes, ze komen werkelijk op àlles af. Bewaar voedsel daarom in afgesloten potjes of luchtdichte zakken. Dit voorkomt niet alleen fruitvliegen, maar helpt ook om ander ongedierte buiten te houden.

4. Maak een val

Plaats een kommetje met azijn (bij voorkeur appelciderazijn) en een paar druppels afwasmiddel op het aanrecht. Het afwasmiddel zal de oppervlaktespanning van de azijn breken, waardoor fruitvliegen zullen verdrinken. Geen azijn in huis? Dan kan je ook simpelweg een val maken met een stuk fruit. Plaats een stuk rijp fruit in een kom, bedek het met plasticfolie en prik een paar kleine gaatjes in het folie. De fruitvliegen zullen door de gaatjes gaan om het fruit te bereiken, maar kunnen er niet uitkomen.

5. Gebruik kruiden en essentiële oliën

Hoewel wij vaak houden van de geur van verse kruiden en oliën, de vliegjes zijn minder fan. Sommige kruiden en essentiële oliën, zoals basilicum, lavendel en eucalyptus, kunnen fruitvliegen afweren. Plaats verse kruiden of een paar druppels essentiële olie in de buurt van fruitmanden en andere probleemgebieden.

/

6. Houd afvoeren schoon

Fruitvliegen kunnen zich ook ophopen in vuile afvoeren. Spoel afvoeren regelmatig door met kokend water en een mengsel van azijn en bakpoeder om ze schoon te houden. Ben je enkele dagen niet thuis? Dek je afvoer dan af.

7. Verminder vochtigheid

Fruitvliegen leven in vochtige omstandigheden. Gebruik een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid in je huis te verminderen en fruitvliegen minder aantrekkelijke leefomstandigheden te bieden.

Lees ook: Clare Waight Keller is terug met een nieuw sublabel bij Uniqlo

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.